NI ONI JOJ NE ŽELE IZIĆI U SUSRET? ‘To nema veze s prizivom savjesti, ništa nije zakonski regulirano’

Foto: Instagram/Ivana Paradžiković

Liječnik i pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb Gordan Zlopaša na Novoj TV govorio je o slučaju Mirele Čavajde, trudnice u 26. tjednu trudnoće kojoj je rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu i kojoj odbijaju abortus.

Na pitanje o tome što je povjerenstvo Petrove odlučilo, Zlopaša je odgovorio da je odluka prvostupanjskog povjerenstva, koliko je njemu poznato, da se ne odobri prekid trudnoće.

“Zbog nedovoljno podataka o tumoru, odnosno deformacije kod djeteta – zasad se ne zna radi li se o krvarenju na mozgu ili tumoru. Napravljeni su ultrazvuk i magnetska rezonanca, međutim taj je nalaz pokazao da je dijete bilo nemirno, stoga vizualizacija slike nije bila najbolja. Ne možemo znati radi li se o malignom tumoru, potrebno je napraviti biopsiju, pa histološku analizu samog uzorka”, rekao je i dodao kako ne misli da je život majke ugrožen.

Kaže da bi se u njezinom slučaju radilo o feticidu. “Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog djeteta prije nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smijemo li mi to učiniti ili ne smijemo? Nemam podataka da je u Hrvatskoj itko od liječnika, mojih kolega, učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulirano”, rekao je.

Kaže da slučaj nema veze s prizivom savjesti. “Da ima veze s prizivom savjesti, etičko povjerenstvo koje donosi odluku o prekidu trudnoće nakon 10. tjedna ne bi odobrilo nijedan zahtjev”, rekao je Zlopaša.



Kaže da je Čavajda učinila sve što treba, ali da je problem manjak zakonske regulacije. “Puno toga se mora bolje regulirati, bolnice imaju navedeno samo u kojim se situacijama može, ali i ne mora odobriti prekid trudnoće nakon 10. tjedna, ali ništa nakon toga. Što ako dijete preživi? Smije li se počiniti feticid? To su dva ključna pitanja koja još uvijek nisu zakonski uređena”, rekao je Zlopaša u Dnevniku Nove TV.

Doktor poziva zakonodavce da što hitnije bolje reguliraju ovaj zakon jer je struka zbog toga u vrlo teškoj situaciji.

“Ostavljeni smo da odlučujemo po moralnim načelima, ali svejedno postoji jako puno nedorečenosti zbog kojih nam ostaju vezane ruke”, zaključio je Zlopaša.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI