NI TO NEĆE PROĆI BEZ PODJELA: Tuđmanov 100. rođendan na dvije lokacije! Zaiskrilo između Plenkovića i sina Stjepana

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

U subotu će se proslaviti 100. godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana.  No ako je netko i pomislio da će i ta proslava proteći bet trzavica grdo se prevario. Naime zaiskrilo je između Tuđmanova sina Stjepana i njegove bivše stranke. Stjepan Tuđman stranku je napustio prije dvije godine po izboru Andreja Plenkovića za novi mandat kao predsjednika stranke.

Tuđman je više puta javno kritizirao i prozivao Plenkovića i HDZ kazavši kako današnji, Plenkovićev HDZ nema nikakve veze s HDZ-om koji je stvorio i utemeljio njegov otac. Stoga je on uz još neke bivše članove HDZ-a utemeljio Inicijalni krug Tuđman 100 s idejom da stota obljetnica rođenja bude nadstranačka, odnosno da središnju proslavu tog jubileja ne organizira “Plenkovićev HDZ”.

Dok će vodstvo vladajuće stranke Tuđmanov rođendan u subotu proslaviti u Zagrebu i Velikom Trgovišću, Stjepan Tuđman i njegov Inicijalni krug to će učiniti u Vukovaru. Pitate se zašto u Vukovaru? Kažu da im je HDZ, Crkva i Možemo njihov prvotni plan da središnje mjesto proslave bude u glavnog gradu Hrvatske jednostavno sabotirao, piše Jutarnji list.

Činjenica da su se Stjepan Tuđman – bivši član HDZ-a, a sada simpatizer Domovinskog pokreta – i njegov Inicijalni krug na koncu odlučili za Vukovar izazvala je najviše pažnje zato što je na čelu tog grada Ivan Penava, bivši član HDZ-a, a sada predsjednik Domovinskog pokreta. Neki to tumače kao “dokaz” da je sin utemeljitelja HDZ-a odlučio održati antihadezeovsku manifestaciju.

“Na zamolbu Stjepana Tuđmana pristao sam sudjelovati u realizaciji ideje da se ta velika obljetnica treba obilježiti na primjeren način. Pošto Franjo Tuđman okuplja hrvatski narod, ideja je bila da središnje mjesto bude Zagreb i da ta manifestacija bude otvorena za sve građane, za cijeli narod i da okupi razne političke opcije. Nažalost, ta je priča od strane HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića naišla na opstrukciju. Žao mi je što govorimo o različitim proslavama i kontekstima. Svim utemeljiteljima HDZ-a i suradnicima Franje Tuđmana koji su okupljeni u Inicijalni krug to daje za pravo kada kažu da HDZ već dugo nije taj koji okuplja i da nije HDZ koji su oni stvarali. Oni su stava kao i ja – da Plenković nema veze s Franjom Tuđmanom i da politika koju vodi nije Tuđmanova”, kaže Penava.Priče o podjeli oštro demantira šef stranke Andrej Plenković kad su ga upitali da komentira  proslavu 100. godišnjice rođenja Franje Tuđmana. Neki članovi HDZ-a za proslavu obljetnice u Vukovaru kažu kako je politikantski potez DP-a.

HDZ-ovci će obilježavanje 100. obljetnice u subotu u 8.30 započeti polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću, a izaslanstvo stranke položit će vijenac i na njegovom grobu na Mirogoju. Nakon toga će u HAZU-u biti održan znanstveno-stručni skup, a središnja svečanost bit će održana u 19 sati u Lisinskom, gdje se, prema informacijama iz stranke, očekuje se oko 2000 HDZ-ovaca.

A drugi će se događaj u isti vrijeme odvijati u organizaciji kruga “Tuđman 100”, u Vukovaru gdje će se održana misa, svečana akademija, te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Tuđmanove spomen-biste.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI