NI TRAGA, NI GLASA! Gdje je nestala zaboravljena heroina hrvatske desnice? Bruna Esih bila je najveća zvijezda zagrebačkih izbora

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Jedna od najvećih zvijezda prošlih lokalnih izbora bila je sasvim sigurno Bruna Esih, bivša neovisna saborska zastupnica koja se saborskih klupa domogla na HDZ-ovoj listi.

Nakon što se rastala s HDZ-ovcima i premijerom Plenkovićev Esih je osnovala vlastiti zastupnički klub te na lokalnim izborima nastupila kao kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. Izbori su to na koje je Esih ušla kao pravo osvježenje, mlada i domoljubno orijentirana političarka na svoju je listu za Gradsku skupštinu postavila zvučna imena s hrvatske desnice među kojima se ponajviše isticao bivši HDZ-ovac i nekadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

U jakoj konkurenciji Esih je na tim izborima uspjela ostvariti rezultat od značajnih 10,98 posto glasova pri čemu je iza sebe ostavila HDZ-ova kandidata Dragu Prgometa, te se svrstala na četvrto mjesto u moru kandidata koji su daleko dulje od nje gradili svoje političke karijere.

I lista za Gradsku skupštinu solidno je prošla jer je na koncu ondje imala pet mandata. Uspjeh u Zagrebu motivirao je Esih na to da osnuje vlastitu stranku Neovisni za Hrvatskuj, no suradnju s Milanom Bandićem s kojim su dogovorili uklanjanje imena Trga maršala Tita Esih je očito skupo platila, jer je danas na lokalnim izborima više nitko niti ne spominje. U međuvremenu se rastala i sa Hasanbegovićem nedugo nakon izbora za Europski parlament. Rastanak je to kojega su pratile brojne turbulencije i neugodnosti nakon kojih Hasanbegović osniva svoj Blok za Hrvatsku, da bi se kasnije pridružio Domovinskom pokretu i Miroslavu Škori s kojim i danas s osvojenim mandatom surađuje u Saboru.

Esih u Sabor nije uspjela ući, aktivirala je 6+6, u medijima ne istupa, a oni su pak pisali da bi na parlamentarnim izborima trebala nastupati uz potporu bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, no niti to nije urodilo plodom. Bez dlake na jeziku Esih je progovarala o lustraciji, hrvatskoj desnici, premijeru Plenkoviću i njegovoj politici, nastupala je otvoreno i elokventno, no otkako više nije saborska zastupnica ni ti nastupi više ne postoje.



Daleko od očiju javnosti Esih po svemu sudeći namjerava i ostati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI