NIJE IMAO MILOSTI: Ukrajinski predsjednik otpustio dvojicu ustavnih sudaca!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poništio je imenovanje dvojice ustavnih sudaca, dalje raspirujući već postojeći prijepor s Ustavnim sudom u zemlji.

Predsjednik Ustavnog suda, Aleksandar Tupitski i njegov kolega Aleksandar Kasminin “predstavljaju prijetnju državnoj nezavisnosti i nacionalnoj sigurnosti”, rečeno je u kontroverznom dekretu objavljenom u subotu u Kijevu.

Oba suca je 2013. godine imenovao bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič.

U dekretu se Zelenski poziva na parlamentarnu odluku kojom je Janukovičeva vladavina od 2010. do 2014. godine proglašena “nezakonitim otimanjem vlasti”.

Janukovič je smijenjen u veljači 2014. godine te je pobjegao u Rusiju nakon tromjesečnih prosvjeda protiv njegove vlasti.



Zelenski je već u prosincu suspendirao Tupitskog, koji se suočava s istragom zbog sumnje u podmićivanje svjedoka, među drugim optužbama. Prema medijskim napisima, rečeno je da je uvjerio svjedoka da lažno svjedoči u slučaju koji uključuje privatizaciju tvornice strojeva.

Ustavni sud je ranije potaknuo bijes predsjednika time što je srušio neke od antikorupcijskih zakonskih odredbi koje zahtijevaju neki od zapadnjačkih zajmodavaca poput Međunarodnog monetarnog fonda.

Prema ukrajinskom ustavu, ustavni suci mogu biti smijenjeni samo u slučaju osuđujuće presude. Šest od 18 sudaca imenuje predsjednik. Mandati dvojice sudaca istekli bi 2022. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI