NIJE LI OVO PREVIŠE? Prelijepili HOS ploču i zaključili: ‘Tzv. ratni heroji su ratni zločinci’

screenshoot

"Nazivati akcije u kojima je ubijeno više desetaka ili stotina civila “veličanstvenima”, naprosto je nepristojno...", misli Mario Mažić, programski direktor, osnivač Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od pokretača ideje da se prelijepili HOS ploču u Jasenovcu.

“U regiji je još prisutno iznimno jako identificiranje s počiniteljima zločina, tzv. ratnim herojima, a u velikoj mjeri nedostaje empatija prema žrtvama. Kada govorimo o “Oluji”, žrtve je protjerala hrvatska vlast, a kasnije ih je vrlo ružno iskoristila srbijanska vlast. One koji su preživjeli zločine što ih je hrvatska strana počinila u “Bljesku”, srbijanska je vlast tretirala kao izdajice koje su se predale, pa je obilježavanje njihove patnje vrlo teško, ali i iznimno važno. Društvo se mora fokusirati na suosjećanje prema žrtvama i osudu zločinaca, a to je nemoguće sve dok se zločince glorificira”, kazao je za medije Mario Mažić, programski direktor, osnivač Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od pokretača ideje da se prelijepili HOS ploču u Jasenovcu.

Podsjetimo, Mario Mažić svojedobno je zahtijevao da se zabrani pjesma Marka Perkovića Thompsona “Lijepa li si”, no s aktivnostima ne staje ni danas:

“Nazivati akcije u kojima je ubijeno više desetaka ili stotina civila “veličanstvenima”, naprosto je nepristojno… Hrvatska je imala pravo provesti vojne akcije kako bi vratila svoj teritorij, naročito nakon propasti Plana Z4, ali nitko nema pravo ubijati i protjerivati civile. A čini mi se da s time često imaju problema i Hrvati i Srbi. No, mi kao društvo imamo obvezu priznati počinjene zločine, za njih se ispričati i odgovorne procesuirati. To nije lako, ali je potrebno. Jer, jednostrana obilježavanja vojnih akcija samo izazivaju turbulencije”, rekao je Mažić.

Na stranicama ove inicijative stoji kako je “njihova misija zaštita žrtava kršenja ljudskih prava, uspostavljanje novih veza u regiji među posljeratnim generacijama i uključivanje mladih u proces tranzicijske pravde, promoviranjem govorenja istine o ratovima u bivšoj Jugoslaviji”.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI