NIJE NEOPRAVDAN STRAH OD POSKUPLJENJA NAKON UVOĐENJA EURA: Najviše će rasti cijene hotela, restorana, rekreacija i kozmetičkih salona

Poznavajući domaće prilike, strahovi od poskupljenja od uvođenja eura nisu neopravdani, usprkos objašnjenjima Vlade i Hrvatske narodne banke o tome da poskupljenja neće biti i da su i u drugim zemljama bila malena, piše Slobodna Dalmacija.

Prema posljednjim informacijama pola godine prije uvođenja eura i još godinu dana nakon toga trebali bismo imati sve cijene iskazane u objema valutama.

Obveza dvojnog iskazivanja cijena se početi primjenjivati 30 dana nakon odluke Vijeća Europske unije o uvođenju eura kojom će biti određen fiksni tečaj po kojemu će se izvršiti konverzija kuna u eure.


Ta se odluka obično donosi u srpnju uoči godine uvođenja eura, znači nepunih pola godine prije uvođenja.

Kako Vlada euro želi uvesti s prvim danom 2023., odluku o tome Vijeće bi moglo donijeti u srpnju sljedeće godine. Mjesec dana od te odluke, sve će cijene trebati biti iskazane u objema valutama. Sve cijene kao i konverzija gotovog novca, štednje i kredita, provodit će se primjenom fiksnog tečaja u punom brojčanom iznosu, dakle uključujući svih njegovih pet decimala. Tek se tako dobiveni iznos u eurima može zaokružiti na najbliži cent, na dvije decimale. Preračunavanje kunskih iznosa u eure primjenom skraćenog oblika fiksnog tečaja konverzije na dvije decimale neće biti dopušteno.Obveza dvojnog iskazivanja cijena odnosit će se na poduzeća, trgovine, banke, tijela državne uprave i poduzeća iz javnog sektora. Osim na račune u trgovinama, račune za komunalne usluge, cjenike i kataloge, promotivne materijale na internetskim stranicama, dvojno iskazivanje primjenjivat će se i u izvješćima o isplati plaća, mirovina ili socijalnih naknada, o stanju bankovnih računa, izvješća o vrijednosti udjela u investicijskim i mirovinskim fondovima.

Tijekom razdoblja dvojnog iskazivanja cijena u trgovinama će cijene biti iskazane i u kunama i u eurima i to tako da će do dana uvođenja eura cijene u kunama biti jače istaknute nego cijene u eurima, a u razdoblju nakon toga vrijedit će obratno. Dodatno, uz oznaku cijene nalazit će se fiksni tečaj konverzije kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene korektno preračunate u novu valutu.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organizirat će detaljno praćenje cijena i tvrtke koje će pokušati zlorabiti proces uvođenja eura da bi povećala cijene na štetu potrošača naći će se na crnoj listi koja će se objavljivati na službenoj web-stranici uvođenja eura.

Građani će moći svoje pritužbe na trgovce i pružatelje usluga za koje smatraju da su neopravdano povećali ili neispravno preračunali cijene prijaviti nadležnim tijelima.

U Nacionalnom planu zamjene kune eurom donesenim na sjednici Vlade krajem prošle godine stoji da rezultati istraživanja provedenih na uzorku država koje su uvele euro upućuju na to da je rizik povećanja cijena relativno jače izražen kod usluga, osobito usluga u ugostiteljskim objektima i kozmetičkim salonima, usluga pružanja smještaja te rekreacijskih usluga pa će njihovim cijenama nadležna tijela posvetiti posebnu pozornost.

Važno je napomenuti da će bankomati od prvog dana isplaćivati samo eure, dok će se u trgovinama u prva dva tjedna moći plaćati u kunama i trgovinama, a trgovine će vraćati samo eure. Nakon dva tjedna, kunama se neće moći plaćati. Iz Vlade kažu da nema potrebe da građani sami u bankama i mjenjačnicama prije uvođenja eura mijenjaju kune za euro jer će izgubiti na razlici tečaja s obzirom na to da do starta eura banke i mjenjačnice upotrebljavaju svoje tečajeve. Kad starta eura, mjenjačnice više neće smjeti mijenjati kune za euro i obratno jer će euro postati domaća valuta. Najjeftiniji način zamjene kuna u eure za građane jest da ih polože na svoje račune u banke.

Očekuje se da će se glavnina kuna zamijeniti u eure u prva dva tjedna od dana uvođenja eura i da će najveći posao obaviti banke. Zamjenu novčanica i kovanica kuna u eure, u prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura, bez naknade će obavljati banke, poslovnice Financijske agencije i Hrvatske pošte, a sljedećih šest mjeseci u banke koje će za tu uslugu moći zaračunavati naknadu. Nakon isteka godine dana, kunske novčanice će se moći u eure mijenjati samo u Hrvatskoj narodnoj banci i to trajno, bez vremenskog ograničenja, a kovanice do isteka tri godine od dana uvođenja eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI