NIJEKAO JE GENOCID: Srpski novinar kazneno prijavljen zbog rasprave s Komšićem o Srebrenici

Screenshot Tanjug

Novinar srpskog Tanjuga Marko Trošić kazneno je prijavljen jer je tijekom intervjua s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem nijekao sudski potvrđene činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima.

Kaznenu prijavu protiv Trošića podnijela je bošnjačka lobistička udruga Institut za istraživanje genocida (IGK) sa sjedištem u Kanadi.

U priopćenju se navodi kako je prijava protiv Trošića podnesena Tužiteljstvu BiH temeljem izmjena državnog kaznenog zakona što ih je potkraj srpnja nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.


U BiH je od početka kolovoza kaznenim djelom postalo svako nijekanje ratnih zločina. Zatvorskom kaznom u rasponu od šest mjeseci do pet godina može biti kažnjena svaka osoba koja “javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili ICTY-a ili ICJ-a ili suda u Bosni i Hercegovini”.

U snimci se kako Tanjugov novinar tijekom intervjua raspravlja s Komšićem o tome je li u Srebrenici bilo genocida ili ne zbog čega je Komšić prekinuo intervju.Facebook Comments

Loading...
DIJELI