NIJEMCI MUNJEVITO HRLE NA HRVATSKE PLAŽE: ‘Imamo šanse da u postojećim okolnostima odradimo odličnu sezonu’

Foto: Flickr

Iz Njemačke stižu odlične vijesti za hrvatske turističke djelatnike.

Tradicionalno dobri potrošači Nijemci će na odmor u dvostruko većem broju nego lanjske godine, a Hrvatska im je među najtraženijim destinacijama, prenosi Hrvatska udruga turizma.

Istraživanje među njemačkim turistima je pokazalo da ih delta varijanta ne plaši, pa su opet u velikom broju odlučili posjetiti Hrvatsku, Italiju, Grčku, Tursku i Španjolsku.

Mediteran je tako i dalje najdraža destinacija njemačkih turista, a jedina država koja bilježi pad broja njemačkih turista je Portugal.

Nijemci su u velikom broju počeli rezervirati putovanja za zimu, a grupa turoperatera DER Touristik ističe kako je prisutna velika želja za putovanjima i nadoknađivanjem propuštenog za vrijeme pandemijske 2020. godine.



Njemački touroperatori ističu kako bilježe brojke koje su čak za trećinu bolje od očekivanih, a ovo ljeto su prozvali “last minute” ljetom jer većina turista putovanja rezervira osam tjedana prije samog putovanja, dok su se putovanja prije pandemije rezervirala i sedam, osam mjeseci ranije.

Prema podacima iz sustava eVisitor u Hrvatsku je u prvih šest mjeseci došlo 380,4 tisuće njemačkih turista ili 49 posto više nego u istom razdoblju 2020., dok su s 2,4 milijuna noćenja u plusu od 73,4 posto.

Time ujedno čine i 20,3 posto od ukupno ostvarenih noćenja u šest mjeseci, čime su i dalje na prvom mjestu u hrvatskom turizmu, a isto je bilo i samo u lipnju ove godine kada ih je došlo 232.000 ili 13 posto više nego i istom mjesecu 2020., dok je njihovih 1,6 milijuna noćenja porast od 31,6 posto.

Razlog dobrim brojkama je povoljna epidemiološka situacija, koju, po riječima direktora HUT-a Veljka Ostojića, treba zadržati pod svaku cijenu.

“Ako uspijemo zadržati dobru epidemiološku situaciju, imamo šanse da u postojećim okolnostima odradimo odličnu sezonu. No, vidimo što se zbiva u ostalim mediteranskim zemljama, od Portugala, Španjolske i Grčke, i to nam daje razlog za povećanje opreza.

Znamo što nam se dogodilo prošle godine i nadamo se da smo na tome nešto naučili budući da nam je lani sezona naprasno prekinuta 15. kolovoza.

Prema iskustvima drugih mediteranskih zemalja, jasno je da su velika okupljanja izvor problema te stoga apeliramo da budemo maksimalno oprezni i, ako treba, restriktivni, sve s ciljem da omogućimo što duže trajanje turističke sezone.

Ponovno naprasno prekidanje sezone donijelo bi izrazito loše efekte, s puno težim posljedicama za turistički sektor nego lani”, poručio je Ostojić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI