Nikad specifičniji izbori u Hrvatskoj: Evo kakva su pravila ponašanja i kojih se uputa birači trebaju držati

Photo: Zeljko Matic/VLM

Bira se deseti saziv Hrvatskog sabora od neovisnosti, a građani će odlučivati o tome tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu.

Pravo glasa imat će više od 3 milijuna i 800 tisuća birača u zemlji i inozemstvu. Izbori se odvijaju u nikad specifičnijim uvjetima, zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite bit će u organizacijskom smislu najzahtjevniji dosada. Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, nadzirat će ih oko 8500 promatrača.

Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto potrebno je prozračivati više puta na izborni dan, glasačke paravane, kojima se štiti tajnost glasovanja, treba postaviti tako da se poštuje međusobna udaljenost birača od metra i pol, a istu udaljenost treba poštovati i kod postavljanja glasačke kutije i članova biračkog odbora. Na ulazu u prostoriju u kojoj je biračko mjesto na vidljivo se mjesto postavlja dezinficijens za ruke.

Za vrijeme glasovanja članovi biračkog odbora moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol, obavezno nose maske, preporučuje im se nošenje rukavica. One su obvezne za člana biračkog odbora koji identificira birača, odnosno uzima njegove isprave u ruke.

Članovi biračkog odbora brinu da se površine koje se često dodiruju (kvake, stolovi, kemijske olovke i slično) više puta dnevno prebrišu dezinficijensom.



“Razmak od metar i pol i unutar izbornog mjesta i van izbornog mjesta. Maksimalno može ući dvoje birača. Moraju dezinficirati ruke. Maske su obvezne za članove odbora, kao i rukavice za osobe koje pregledavaju dokumente. Birač koji ima masku, mora skinuti masku da ih se identificira. Isto na razmaku od metar i pol. Birači inače ne moraju imati maske”, ističe zamjenik predsjednice Posebnog Posebnog biračkog mjesta u Zadru Roko Strika u razgovoru za RTL Danas.

Birači koji se nalaze u samoizolaciji ostvarili  su pravo glasa pod posebnim uvjetima. Podsjećamo da je tako i službeno odlučeno jučer poslijepodne odlukom Ustavnog suda. Zaraženi koronavirusom moći  će obaviti glasanje uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić te će se također malo ‘omekšati’ upute za glasovanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta.

“Glasuju na kućnom pragu. A oni kojima je potvrđen koronavirus, oni glasuju preko povjerljive osobe. Sve predmete izbornog procesa ćemo dezinificirati”, istaknuo je Roko Strika o glasačima koji se nalaze u samoizolaciji. Prema zadnjim informacijama ukupno 539 osoba u samoizolaciji zatražilo je mogućnost glasanja. Ukupno ih se u tom statusu nalazi oko 5000. Stoji također preporuka da svaki birač sa sobom ponese svoju osobnu kemijsku olovku s kojom će obaviti glasanje. No ako ih netko ipak zaboravi ponijeti,  na biralištima će biti spremne kemijske olovke, ali će se nakon svakog korištenja dezinficirati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI