Nikola Grmoja otkriva kolika količina napetosti vlada: ‘Ministrica je bacala mobitel, državna tajnica je psovala..’

Patrik Macek/PIXSELL

Rasprava zbog otvaranja državnih arhiva

Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta tijekom stanke u Saboru novinarima je pokušao objasniti zašto je izbila burna rsprava u sabornici.

“Nakon što je došla točka o raspravi prijedloga zakona o arhivskom gradivu, nastala je totalna zbrka. Ne znam u čemu je problem, vidim veliku uznemirenost u redovima HDZ-a, vidim veliku uznemirenost među drugim zastupnicima”, kaže Grmoja.

“Vidim arhitekte ovog plana, oni će pokušati opstruirati donošenje ovog zakona, kao i reviziju HNB-a, novog Zakona o HRT-u, gdje ćemo spriječiti Marijana Hanžekovića da uzima milijune hrvatskim građanima. Oni će opstruirati donošenje svih tih zakona, iako su svi u prvom čitanju prihvatili sve prijedloge”, rekao je Grmoja.

“Točka o Mariću će biti, ali premijer bi trebao doći i donijeti tih 76 potpisa, ako ima većinu. Premijer bi trebao biti taj koji bi, ako nema većinu, trebao dati ostavku, a Hrvatski sabor bi trebao nastaviti raspravljati o prijedlozima ovih zakona”, rekao je Grmoja.

“Vlada je uputila samo tri amandmana, umjesto devet. Ja sam bio u Ministarstvu kulture, gdje je bilo vrlo burno, ministrica je bacala mobitel, državna tajnica je psovala, a ja sam ostao miran. Zato što mi tražimo da svi arhivi budu dostupni i da se otvore, ministrica smatra da trebamo napraviti razliku između žrtve i progonitelja, mi ne smatramo, jer nema dokaza da i žrtve nisu kasnije bile progonitelji. Na taj način se arhivi nikad neće otvoriti. Ovdje se radi o pokušaju zatvaranja arhiva”, rekao je Grmoja.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI