Nikola Grmoja: Potrebno je razviti koordinaciju između vojske i policije i znati točno tko kome odgovara

Ivo Cagalj/PIXSELL

Crne slutnje su se ostvarile jer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio granice i pustio migrante prema Grčkoj. To se dogodilo unatoč europskoj ponudi za pomoć u novcu u visini od milijardu eura kako bi migranti i dalje ostali u Turskoj. Tisuće ljudi iz Sirije, Afganistana, Pakistana… krenuli su prema Grčkoj, koja zbog te alarmantne situacije ima problema, a pretpostavka je da će oni krenuti dalje prema Europi, što znači i prema Hrvatskoj.

Je li time ugrožena sigurnost hrvatske države upitali smo za Otvoreno Nikolu Grmoju, saborskog zastupnika Mosta.

Podsjetio je da je Most još u studenom 2018. godine izašao sa stavom da vojska treba pomoći policiji u očuvanju državne granice, a to je u skladu sa zakonom koji je donesen dok je Most sudjelovao u Vladi i imao odgovornost u Ministarstvu unutarnjih poslova. Tada su isticali da policiji u očuvanju državne granice može pomoći vojska.

Treba razviti koordinaciju između policije i vojske

“Međutim, nije razrađen način na koji vojska može sudjelovati u očuvanju državne granice odnosno tko je kome nadređen. Zbog svega toga, u Mostu se ne slažemo s politikom Vlade Andreja Plenkovića, a ni s onim što govori Predsjednik Zoran Milanović, jer oni govore samo o mogućnosti”, rekao je Grmoja.

Dodao je da se trebamo pripremiti kako bismo bili u mogućnosti koristiti vojsku na državnoj granici, a potrebno je razviti koordinaciju između vojske i policije i znati točno tko kome odgovara.



Grmoja smatra da treba odmah krenuti u tom smjeru, a ne čekati veći migrantski val koji nam moguće prijeti.

Na upit što misli o tome kako će se spriječiti nekontrolirani ulazak migranata u Hrvatsku putem prirodnih granica, Grmoja je odgovorio kako imamo dugačku granicu i to će biti teško braniti.

Grmoja smatra da će se migranti preplašiti hrvatske vojske

“No, kada ilegalni migranti budu znali da je Hrvatska na granice izašla s vojskom, to će biti svojevrsni faktor koji će ih odvratiti od nauma da uđu u našu zemlju i koriste rute preko naše državne granice. Dakle, nije riječ o tome da ćemo u potpunosti moći isključiti ilegalne prelaske migranata preko hrvatskih granica jer će toga biti, ali ćemo sigurno pomoći našoj policiji i poslati jasniju poruku onima koji su krenuli putem hrvatske granice da tu neće moći lako proći”, istaknuo je Grmoja.

O tome podržava li slanje vojske na hrvatsku državnu granicu, Predsjednik Milanović još uvijek se u potpunosti ne izjašnjava. Što misli o tom Predsjednikovom stavu, upitali smo Mostovog saborskog zastupnika.

Grmoja naglašava kako Milanović ne želi komentirati slanje vojske na hrvatske granice jer “nije na tragu politike koju je SDP zagovarao i nadaju se da je ovo još uvijek 2015. godina kada su njemačke granice bile otvorene i kada smo migrante samo slali u tu zemlju.”

Sada su sve te granice zatvorene, ističe Grmoja, i više taj scenarij kojim se SDP hvalio, a uopće nije ovisio o njima, više nije aktualan i ta politika koju su zagovarali u ovom trenutku više nije aktualna. Sada se moraju nekako “prešaltati”, a to ne ide preko noći.

“Dakle, morat će prihvatiti ovo što Most zagovora jer su se okolnosti izmijenile”, zaključio je Nikola Grmoja za Otvoreno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI