NIŠTA OD PONEDJELJIZACIJE: Vlada odbila prijedlog Katarine Peović da ako blagdan pada za vikend, ponedjeljak bude slobodan

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Čini se kako od prijedloga saborske zastupnice Katarine Peović iz Radničke fronte da radnici dobiju slobodni ponedjeljak ako praznik pada na nedjelju neće biti ništa.

Naime, Vlada je Saboru predložila da ne prihvati njen amandman o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

“Smatramo da postojeći zakon sveobuhvatno uređuje materiju blagdana i neradnih dana te primjereno, uz duboko poštivanje radničkih prava, regulira i pitanje neradnih dana koje se vezuju uz blagdane i praznike”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Podsjetimo, Radnička fronta je u saborsku proceduru uputila izmjenu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj. Njime se zahtijeva da radnici dobiju slobodni ponedjeljak ako praznik pada na vikend. Inače, ova praksa provodila se u Jugoslaviji.

Peović je svoj zahtjev argumentirala je time kako više od 85 zemalja ima “regulacijske regulative“ za javne praznike i blagdane koji kalendarski padaju u nedjelju. U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi idući radni dan. Isti slučaj je u nekim bivšim zemljama Jugoslavije. Takvu praksu ima Srbija, a nešto slično imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend, razmišlja i Njemačka.



Objasnila je da se ta praksa naziva i “ponedjeljizacija”, jer se praznik ili blagdan koji pada u subotu ili nedjelju, prebacuje na ponedjeljak, u nekim slučajevima i na utorak. Navela je i da za provođenje njenog prijedloga ne treba osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI