NIŠTA OD SKOROG ULASKA UKRAJINE U EU? Evo što ističe francuski ministar vanjskih poslova

Foto: Pixabay

Ne prestaju se smirivati strasti oko ulaska Ukrajine u Europsku uniju. Francuski ministar europskih poslova Clément Beaune rekao je da će za to Ukrajini trebati vjerojatno od 15 do 20 godina. Predsjednik Emmanuel Macron je predložio da Kijev, u međuvremenu uđe u europsku političku zajednicu.

“Treba biti iskren…Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Vjerojatnije za 15 ili 20 godina, a to je jako dugo razdoblje”, rekao je Beaune za Radio J.

“Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže: ‘Dobrodošli u EU’, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, a to je zapravo za 15 godina, mislim da ćemo razočarati cijelu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo (…) politički projekt u koji mogu ući”, istaknuo je Beaune.

Europska politička zajednica, koju je predložio predsjednik Macron komplementarna je EU-u i može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu EU-a, a žele mu se približiti, rekao je.

Beanue je rekao da to “ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena”.Pritom je ukazao na prednosti poput slobodnog kretanja po Europi i djelomične koristi od europskoga proračuna za obnovu Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI