NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO! Mamić izvlači najjači adut protiv osječkih sudaca: Ovo bi moglo biti neugodno

Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Nakon što su njegovi javni istupi ‘iza rešetaka’ pospremili suce sa osječkog Županijskog suda, odbjegli Zdravko Mamić sada ima novi cilj i plan. Nakon uhićenja sudaca Zvonka Vekića, Ante Kvesića, ali i Darka Krušlina, čije ga je sudsko vijeće osudilo, zatražiti će rušenje presude zbog izvlačenja milijuna kuna iz zagrebačkog Dinama.

Mamić je to već zatražio od Ustavnog suda u tužbi koju je podnio protiv nepravomoćne presude kojom je kažnjen sa šest i pol godina zatvora, a upućeni svjedoče da bi se na Ustavnom sudu doista mogla dovesti u pitanje nepristranost i neovisnost sudaca s osječkog Županijskog suda.

Reketaren?

U svojoj tužbi Ustavnom sudu Mamić se poziva na Ustav, ali i Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava te ujedno spominje pravo na neovisan i nepristran sud. Sada se pak očekuje utvrđivanje neovisnosti i nepristranosti provedbom objektivnih i sudbenih tekstova.

Kako objašnjava naš sugovornik blizak Mamiću, i on osobno u ustavnoj tužbi spominje objektivni test te podsjeća kako on predviđa provjeru svih okolnosti koje mogu dovesti u sumnju nepristranost sudaca.



”On u tužbi naglasak stavlja na Krušlina, i iznosi ono što je već rekao u svojim ‘fejs’ statusima, argumentira svoje teze o tome kako ga je Krušlin reketario, i kako mu je obećavao pozitivnu odluku u prvom procesu koji se protiv njega vodio. Kao glavu hobotnice označio je Vekića, a poziva se i na odluku Državnog sudbenog vijeća kojom su Vekić i Krušlin udaljeni od sudačke dužnosti, a znate i sami da je njihovo vijeće potvrdilo drugu optužnicu protiv Mamića”, nabraja naš sugovornik koji smatra da Mamiću itekako na ruku idu uhićenja osječkih sudaca.

Nada se da će sud ukinuti presudu

”Vrlo je bitno za njega vidjeti u kojem će se smjeru rasplesti ta priča. Ako se protiv njih pokrene kazneni postupak to Mamiću zasigurno može koristiti. Mamićevu su ustavnu tužbu sastavljati vrhunski stručnjaci Veljko Miljević i Sandra Marković i tu teško da je nešto prepušteno slučaju, oni inzistiraju na objektivnom testu nepristranosti, a moguće je i zahtijevanje subjektivnog testa u kojem se obrađuju izravni kontakti i veze Mamića i sudaca”, objašnjava nadalje naš sugovornik te dodaje kako uhićeni suci teško mogu proći i na subjektivnom, i na objektivnom testu.

”Naravno da treba voditi računa o tome da je istraga još uvijek u tijeku, tri suca za sada još ništa nisu kriva, ali Mamić je za sada optimističan, on se nada da će Ustavni sud ukinuti presudu, jer dojam pristranosti je toliko osjetan da je u drugi plan bacio cijeli proces, nikoga više ne zanima što je Mamić radio, fokus je isključivo na sucima, i Mamiću ne bi trebalo biti teško braniti tezu o nepravednom suđenju, posebno pred europskim sudovima”, smatra naš sugovornik.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI