NISTE NI SVJESNI ČEMU SE SVJEDOČI! Tajna HDZ-ova strategija za lokalne izbore: Je li ovo baš slučajno?

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Koronakriza, problemi u zdravstvu, afera Vjetroelektrane – sve su to teme s kojima se premijer Andrej Plenković suočava usred kampanje za lokalne izbore, koji su po njega iznimno značajni.

Naime, nadolazeći izbori prvi su ozbiljan test drugog mandata Plenkovićeve Vlade, a on svjestan toga da će sve oči biti uprte u rezultat njegova HDZ-a zadnjih nekoliko dana neumorno i sam sudjeluje u kampanji, pri čemu poseban naglasak stavlja na Zagreb, gdje je dobrim dijelom marginalizirao stranačkog kandidata Davora Filipovića.

Kako tvrde HDZ-ovci imaju povijesnu priliku koju Plenković ne smije ispustiti iz ruku, moguće je naime da njihov kandidat uđe u drugi krug zagrebačkih izbora, a tada postoji šansa da po Bandićevom modelu dotuče protivnika s kranje lijevice Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo.

Cijepljenje kao adut

 

Dio kampanje za lokalne izbore ne samo u Zagrebu već i na razini države jest i cijepljenje protiv koronavirusa, koje se intenziviralo desetak dana uoči izbora. Preko medija se nastoji sanirati šteta koja je nastala u prvom dijelu kampanje za cijepljenje kada su u pitanje dovededene količine cjepiva. Osim toga Plenković nastoji u stranu gurnuti i Beroševu aferu s platformom Cijepi.se, znajući da je cijepljenje zapravo glavni predizborni adut njegove stranke.



Pita li se HDZ-ovce, oni su u zadnje vrijeme sve manje zabrinuti zbog rezultata lokalnih izbora, kažu da su se malo smirili kada su vidjeli protukandidate te svoju pobjedu više ne dovode u pitanje. Kako naglašavaju njihova stranka favorit je u svim dalmatinskim županijama, uspjehu se nadaju i u Karlovačkoj te u Virovitičko-podravskoj županiji s tim da naglašavaju kako bi Goran Pauk u šibenskoj županiji u kojoj se bori za peti mandat mogao imati problema s nezavisnim Markom Jelićem i SDP-ovim Joškom Šupom.

Što se tiče samog grada Splita naglašavaju kako Vice Mihanović sam po sebi na ovim lokalnim izborima kao samostalan kandidat ne bi imao šanse, međutim napominju kako je HDZ u ovom dijelu zemlje prilično jak i stabilan pa se ipak nadaju ulasku u drugi krug. Iako svi znamo koliko

Pobjedi se zato ne nadaju u Lici, uvjereni su kako će na čelu te županije ostati njihov nekadašnji kolega Darko Milinović, a upitna je i Vukovarsko-srijemska županija gdje njihovom Dekaniću prijetnju predstavlja aktualni dožupan i također bivši HDZ-ovac Josip Dabro uz potporu Domovinskog pokreta, i u samom Vukovaru prema HDZ-ovcima najviše šanse ipak ima Ivan Penava pa stoga naši sugovornici iz vladajuće stranke kažu da je bitno zadržati barem županiju kako im Škoro ne bi s istoka počeo predstavljati prijetnju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI