NISU DOBRE VIJESTI! U Hrvatskoj u listopadu rekordna inflacija od 13,2 posto!

Foto: Pixabay/Ilustracija

Iz Državnog zavoda za statistiku (DZS) ne stižu dobre vijesti. Naime, potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u listopadu za 13,2 posto pa je stoga inflacija dosegnula najvišu razinu od kada DZS vodi te podatke.

Dosad je najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj bila zabilježena u rujnu, kada je iznosila 12,8 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u listopadu u prosjeku više za 1,3 posto u odnosu na kolovoz.

U godišnjem je prosjeku stopa inflacije iznosila 9,4 posto, piše u DZS-ovom izvješću.

Najviše su porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića na godišnjoj razini za 19,7 posto.



Cijene u skupini restorani i hoteli u ovogodišnjem su listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec bile više za 17,8 posto, a dvoznamenkasti se rast bilježi i u skupinama stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 16,1 posto, potom pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 15,8 posto, u prijevozu, za 11,5 posto, te skupini razna dobra i usluge, za 10,7 posto.

Na godišnjoj su razini cijene rekreacije i kulture porasle za 8,4 posto, odjeće i obuće za 6,6 posto, alkoholnih pića i duhana za 4,4 posto, zdravlja za 3,5 posto te obrazovanja za 2,3 posto.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini energija, za 19,9 posto (doprinos porastu od 3,34 postotna boda), napominju iz DZS-a.

Prema podacima DZS-a, na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, za 6,9 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 2,8 posto, hrana i bezalkoholna pića, za jedan posto.

Cijene u skupinama pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva te zdravlje porasle su na mjesečnoj razini za po 0,8 posto, a porasle su i u ostalim skupinama, izuzev rekreacije i kulture gdje su pale za 0,8 posto.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI