NITI JE RUSIJA IZGUBILA RAT, NITI JE UKRAJINA POBIJEDILA: Kovačević: ‘Putin je napravio grešku jer je mogao ostati zapamćen kao lider koji je unaprijedio zemlju’

Screenshot/N1

Situaciju u Ukrajini za N1 komentirao je bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević. Istaknuo je da Rusi nisu ostvarili ono što su planirali i zato se invazija pretvorila u iscrpljujući sukob kojem se ne vidi kraj.

Osvrnuo se na neke izjave o tome da je Rusija izgubila rat, ali da ni Ukrajina nije pobijedila.

“Ukrajina još nije pobijedila, a mislim da svi kojima je do pravednosti, žele da Rusija izgubi, no to nije sasvim sigurno. Nije jasno ni koliko će rat trajati. Čim nije izvorni ruski naum uspio, blitzkrieg i svrgavanje vlasti, bilo je jasno da će se to pretvoriti u iscrpljujući sukob. Ukrajina je pokazala spremnost veću nego se očekivalo i opredjeljenje ukrajinskog naroda je očito bilo iznenađenje za Rusiju i to je presudilo da se zamišljeni zločinački blitzkrieg pretvori u iscrpljuujući rat”, rekao je Kovačević.

Dodao je da dok god je “Zapad spreman vojno i ekonomski pomagati Ukrajini, ona može onemogućavati daljnje rusko napredovanje i konsolidaciju ruske vlasti na ukrajinskom tetitoriju”.

Prema njegovom mišljenju, to će biti iscrpljujući rat dok god u Rusiji ne dođe do političkih promjena.



“Rusija je napala Ukrajinu jer se opredijelila za Europu nasuprot očekivanja Moskve. Ako Ukrajina postane slobodna demokracija, onda će i Rusi postaviti pitanje zašto ne bismo i mi bili demokratska zemlja”, naglasio je bivši veleposlanik u Rusiji.

On smatra da je Putin napravio grešku jer je mogao ostati zapamćen kao lider koji je unaprijedio zemlju.

“Očekivalo se da će bogati oligarsi utjecati na Putina da promjeni politku, ali to očito nije tako, poluge moći su očito ipak u Putinovim rukama, a oligarsi u većoj mjeri ovise o njemu, nego on o njima. Putin je napravio kardinalnu grešku ovom invazijom. Umjesto da ga pamte kao predsjednika koji je unaprijedio Rusku Federaciju, ostat će zapamćen kao onaj koji je poduzeo nerazuman rat s katastrofalnim posljedicama za vlastitu zemlju”, zaključio je Kovačević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI