NJEGOV BORAVAK NA PROSLAVI DIGNUO VELIKU BURU! SNV objasnio zašto je Pupovac bio na proslavi Dana Republike Srpske

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovoga vikenda je u Banja Luci obilježena 30. godišnjica osnivanja Republike Srpske. Među uzvanicima je bio i Milorad Pupovac, hrvatski saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Stranke koja je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a.

Stigle su brojne i oštre reakcije usmjerene izravno na premijera Plenkovića a i na čelnika SNV-a Pupovca.

Ne samo da je bila riječ o prazniku koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, nego je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tu priliku iskoristio za davanje više spornih izjava. Recimo, da je BiH „jednaka ideji o ustaškoj državi prošlog stoljeća” te je zato neprihvatljiva za ovdašnje Srbe. Ili “Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo”. U istom su tonu bile i izjave drugih sudionika, piše Deutsche Welle.


Za iritacije se pobrinula vijest da je među uzvanicima bio i Milorad Pupovac. Za komentar su iz DW-a zamolili SDSS te dobili priopćenje Srpskog narodnog vijeća.

Evo što piše u priopćenju SNV-a:“Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji, 8. januara 2022., povodom dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti.

Naše sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija. Bez obzira na to da li su takve odluke već donijete ili bi se mogle donijeti.

Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja. SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrijednostima prije 25 godina, i na osnovi njih dosljedno djelujemo i postižemo rezultate. Možemo samo izraziti žaljenje što u današnjoj raspravi oko BiH ne vidimo ni dovoljno zagovora, ni dovoljno zagovornika takvih vrijednosti.

SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira sa institucijama RS-a.

Prvi razlog je u prije svega nekoliko desetaka hiljada Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tokom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Druga je u činjenici da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije „Banija je naša kuća“ prema potresom pogođenom stanovništvu.

U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a sa drugim razlozima se ne identificira”, stoji u priopćenju koje prenosi Deutsche Welle.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI