Njemačka spremna prihvatiti do 1 500 djece migranata: ‘Želimo Grčkoj pomoći kada je u pitanju teška humanitarna situacija’

Foto: Twitter

Stranke njemačke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije postigle su u noći s nedjelje na ponedjeljak dogovor oko prihvaćanja do 1.500 maloljetnih izbjeglica s grčkih otoka, pri čemu se naglašava kako se radi o rješenju u sklopu dogovora na razini Europske unije.

“Postoje signali da bi i ostale zemlje Europske unije, poput Francuske, mogle dati svoj doprinos u pružanju zaštite, posebno ugroženim maloljetnim izbjeglicama s grčkih otoka”, rekla je predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer za javni servis Deutschlandfunk.

Kramp-Karrenbauer je naglasila kako je Njemačka namjerno posegnula za rješenjem za koje nije potrebna privola svih članica EU-a. Ona je naglasila kako se trenutno traži “Koalicija voljni” među zemljama EU-a kako bi se organizirao prihvat određenog broja maloljetnih izbjeglica.

U priopćenju stranaka vladajuće koalicije se ističe važnost pomoći Grčkoj pri zaštiti vanjskih granica EU-a, ali da isto tako Grčkoj treba pomoći i u brizi oko izbjeglica.

“Red i humanitarnost često idu zajedno. Zato želimo Grčkoj pomoći kada je u pitanju teška humanitarna situacija”, stoji u priopćenju stranaka koalicije.



U sklopu te akcije Njemačka je spremna s grčkih otoka prihvatiti 1.000 do 1.500 djece, pri čemu se radi o maloljetnicima koji zbog teške bolesti trebaju hitnu medicinsku pomoć ili su bez pratnje i mlađi od 14 godina.

U priopćenju se posebice naglašava kako se “uglavnom radi o djevojčicama”.

Prošlog četvrtka stranke vladajuće koalicije su u Bundestagu odbile zahtjev za prihvaćanjem maloljetnih izbjeglica iz prenapučenih smještaja na grčkim otocima naglašavajući kako nisu protiv humanitarne pomoći, ali da ne žele “usamljene akcije” Njemačke, nego rješenje na razini Europske unije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI