NJEMAČKI KANCELAR U KRATKOM POSJETU SRBIJI: Evo o čemu će razgovarati s Aleksandrom Vučićem

Foto: Hina/EPA/MARKUS SCHREIBER / POOL

Pet tjedana nakon što se u Berlinu sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u kratak posjet Beogradu u petak dolazi njemački kancelar Olaf Scholz, objavila je BETA.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti usklađivanje Srbije s vanjskom politikom EU-a, odnosno pridruživanje sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Njemački veleposlanik u Beogradu Thomas Schieb rekao je da će ključna poruka njemačkog kancelara biti da Berlin pridaje veliki značaj Srbiji i državama Zapadnog Balkana i njihovoj integraciji u EU.

No, nužno je pokazati da EU i regija “stoje rame uz rame” po pitanju ruskog napada na Ukrajinu.

Podsjetimo, u Berlinu je 4. svibnja boravio i kosovski premijer Albin Kurti. Na Scholzovu inicijativu organizirana je neformalna radna večer lidera Srbije i Kosova i specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.



Važna tema sastanka Vučića i Scholza, nakon kojeg će uslijediti plenarni razgovori izaslanika Srbije i Njemačke, trebalo bi biti i oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Scholz u Beograd stiže iz Prištine gdje će se sastati jedino s premijerom Albinom Kurtijem, a iz Beograda odlazi u Solun, gdje će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi. Njemački kancelar će u subotu posjetiti Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI