NJEMAČKI NOVINARI OTKRILI VUČIĆEVU TAJNU? Iza Titovog kabineta iznijeli zastavu EU, a u drugoj prostoriji spremno su čekale dvije druge…

Goran Mehkek/Cropix

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u intervjuu za njemački Bild govorio i cijepljenju u Srbiji, odakle je nabavljao cjepiva, kako Srbija stoji po pitanju ulaska u EU te kakva je suradnja s Moskvom i Pekingom.

Istaknuo je da do kraja veljače Srbija planira cijepiti 15 do 20 posto stanovništva, dok u regiji neke zemlje još nisu dobile niti jednu dozu cjepiva jer su se, kaže, u potpunosti oslonile na Covax program EU.

Navodi, sada gledaju prema Srbiji i cjepivo će i dobiti.

Vučić je objasnio i kako su uspjeli tako brzo doći do cjepiva rekavši da su prvo novac za razvoj cjepiva uplatili Bruxellesu i Covax programu Svjetske zdravstvene organizacije, no da cjepivo nije došlo iz tog programa.

“Tada sam znao da će biti mnogo problema za moju zemlju i zato smo započeli razgovore sa svima drugima, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju i druge” naglasio je Vučić i na pitanje od koga je potom nabavio cjepivo naveo je Kinu, SAD i Rusiju.



Kineskom predsjedniku napisao osam pisama

“Pisao sam osam pisama kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, a zatim smo razgovarali i telefonom”, rekao je Vučić i dodao da je on zvao kineskog predsjednika jer mu je posao pomagati građanima Srbije.  Rekao je i da su oni svoj posao obavili, a osvrnuo se i na konstataciju da Srbija može pristupiti EU samo “zajedno sa susjednom državom Kosovo”, koju ne priznaje.

“Vi kažete da je to susjedna država, mi ne. To je stvar viđenja i uvjet EU. Mi to vidimo drugačije. Da, moramo pronaći kompromis s Prištinom i teško radimo na tome. Za vas je to nešto što je od 2008. završeno. Ali za nas to, naravno, nije tako”, rekao je Vučić i ponovio da je Srbija ne putu ka EU, da je to strateški put te da to znaju i Moskva i Peking.

“Mi surađujemo s obje strane, moramo živjeti i preživjeti. Licemjerno je da je, kad Srbija dobiva investitore iz Kine, to mnogima problem, iako sami imaju tisuću puta veće trgovinske poslove s Kinom nego naša zemlja” dodao je.

Osvrnuo se i na njemačku kancelarku Angelu Merkel o kojoj misli sve najbolje. Dodaje, ona ih je 2015. spasila i osigurala mir te, iako nisu uvijek istog stava, kao što je u slučaju Kosova, ona uvijek ima vremena da ih sasluša i dovoljno poštovanja prema Srbiji.

Novinari Bilda na samom su početku primijetili nešto zanimljivo, što ističu u samom uvodu teksta. Naime, kada su došli na intervju s Vučićem, iza kabineta nekadašnjeg osnivača SFRJ Josipa Broza Tita, iznijeta je zastava EU, a u drugoj prostoriji su spremno čekale dvije ruske.

“Ova zemlja želi u EU, ali otvoreno koketira s Kinom i Moskvom. Sjedi se između dvije stolice. Tijekom intervjua za “Bild”,  zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov čekao je u predsjedništvu”, navodi list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI