NOBILO KOMENTIRAO MOGUĆNOST POMILOVANJA MUSTAČA I PERKOVIĆA: ‘Da su ostali u Njemačkoj, oni bi prošle godine stekli pravo kao stranci da budu pušteni na uvjetni otpust’

Screenshot/N1

Odvjetnik Anto Nobilo za N1 je komentirao zahtjev za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Taj će zahtjev u utorak primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Taj prijedlog je zakonska obveza, formalno počinje procedura ispitivanja i donošenja odluka o pomilovanju zahtjevom ili osuđene osobe ili bliskog srodnika. Kad ministarstvo zaprimi takav podnesak obitelji, ministarstvo prikuplja dokumente od zatvora, suca izvršenja i sa svim tim dokumentima i nekim svojim stavom šalje cijeli spis predsjedniku, ali jedino i isključivo predsjednik donosi odluku hoće li ih pomilovati ili ne”, rekao je Nobilo.

Istaknuo je da su potpisi generala prikupljeni tjedan dana prije podnošenja zahtjeva. Dodao je da je on sam autor teksta, a generali su sami “oblikovali” tekst.

“Jedan od generala bio je sa mnom u kontaktu. Priupitao sam ga bi li htio biti svjedok karaktera Perkovića i Mustača jer znam da je s njima radio ’91. godine. On je rekao ‘da’, ali da vjeruje da i drugi generali koji su s njima radili bi isto mogli posvjedočiti. U tom trenutku se u meni rodila ideja da bi oni mogli biti objedinjeni na jednom dokumentu, a ne 6-7 svjedoka karaktera”, naglasio je Nobilo.

Na upit o tome može li se pomilovati nekoga u Hrvatskoj za kazneno djelo za koje je osuđen u Njemačkoj, odgovorio je da “može”.“Perković i Mustač su izručeni Njemačkoj pod uvjetom da moraju biti vraćeni Hrvatskoj. Oni potpadaju pod jurisdikciju hrvatskog zakonodavstva i na njih se primjenjuju svi propisi kao na svakog drugog osuđenika u Hrvatskoj koje je osudio hrvatski sud. Da su ostali u Njemačkoj, oni bi prošle godine stekli pravo kao stranci da budu pušteni na uvjetni otpust nakon 7,5 godina uz protjerivanje iz Njemačke”, rekao je odvjetnik.

Dodao je kako se ovdje ne utvrđuje krivica te da se kod pomilovanja gledaju drugi elementi – godine života, zdravstveno stanje, ukupni život okrivljenika, njegove zasluge za obranu i stvaranje hrvatske države.

Naveo je da njemačko pravosuđe neće biti jedan od aketera u postupku.

HDZ kaže da bi bio presedan ako bi predsjednik Milanović pomilovao Mustača i Perkovića, no Nobilo se ne slaže s tim.

“Postoje slučajevi kada jedino institutom pomilovanja možete ispraviti nepravdu koju je pravosuđe nanijelo. Milanović će ulaziti u škare – da su ostali u Njemačkoj, bili bi vani; pošto su suđeni u Njemačkoj a izdržavaju kaznu kod nas, dobili su 30 ili 40 godine”, rekao je Nobilo.

Na kraju je zaključio da postoji neusklađenost u sustavima te da se nepravda ne može ispraviti pravnim putem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI