NOBILO O POMILOVANJIMA: ‘Reakcija desnice je histerična i nepotrebna jer se ovdje ne radi o političkoj akciji već o čistoj odvjetničkoj reakciji’

N1

Odvjetnik Anto Nobilo, saborski zastupnik HDZ-a i član Odbora za pravosuđe Damir Habijan te SDP-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić govorili su o mogućem pomilovanju bivših šefova UDBA-e u emisiji U mreži Prvog na HRT-u.

Nobilo se u emisiju uključio telefonom, a istaknuo je da su reakcije na podnošenje zahtjeva za pomilovanjima “političke, različite i očekivane te da mu je puno važnija pravna procedura i u konačnici odluka”. Za reakciju dijela desnice koja se protivi pomilovanjima rekao je da su oni smatrali da imaju “ekskluzivu na generale, branitelje i Domovinski rat”.

“Na neki način ih je šokiralo to što je grupa vrlo značajnih generala dala podršku Perkoviću i Mustaču. Njihova reakcija je histerična, ali nepotrebna jer se ovdje ne radi o političkoj akciji već o čistoj odvjetničkoj reakciji u kojoj idemo zaštititi dvojicu osuđenika i želimo da ne umru u zatvoru. Ljudi koji su stvarali Ministarstvo obrane zajedno s Perkovićem, a slijedom okolnosti kasnije su većinom postali generali, svjedoci su tog vremena i svjedoci rada i Perkovića i Mustača. Odlučili su se na individualnoj razini podržati zahtjev za pomilovanje”, rekao je Nobilo.

Dodao je kako je zahtjev za pomilovanjem poslan uz pismo dijela generala kako bi dobio na jačini. Nobilo je istaknuo kako nije kontaktirao Ured predsjednika RH.

Član Odbora za pravosuđe Damir Habijan rekao je da se ovom akcijom stvaraju podjela u društvu, prije svega u braniteljskoj populaciji i između samih generala. Smatra da je presedan da se doprinos u obrani stavlja kako olakotna okolnost Perkoviću i Mustaču.“S druge strane imamo branitelje koji su dali značajan doprinos, ali u niti jednom od 284 zahtjeva za pomilovanjem koja su upućena predsjedniku Milanoviću u protekle dvije godine putem Ministarstva pravosuđa i uprave, nije uvažen, niti je odgovoreno”, rekao je Habijan.

O cijeloj situaciji govorio je i Jakšić koji je istaknuo kako smo “imali paradu s Lex Perkovićem koji nije na kraju uspio, no sada se u puno rasprava povlači pitanje zašto Hrvatska nije snašla snage da im se sudi u Hrvatskoj, nego je svoje šefove tajnih službi izručila Njemačkoj”.

“To Njemačka nikad ne bi napravila”, naglasio je Jakšić.

Nije mu jasno zašto se već radi tolika ‘haranga’ kad još nismo vidjeli pravni zahtjev niti smo čulu što o svemu tome misli predsjednik Milanović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI