NOBILO OTKRIO VAŽAN DETALJ O JELENIĆU I MASONIMA: ‘Sam Gabrić je sve rekao’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u Novom danu te se referirao na ostavku Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

”Smatram da je morao dati ostavku, jer državni odvjetnik mora biti nepristran i ostavljati dojam nepristranosti. Želim vjerovati da je on radio sve u skladu sa zakonom i da ga nije prekršio, no ove okolnosti oko zatajenja članstva u masonima, situacije u kojoj su se masoni posvadili, a on ih kao glavni državni odvjetnik zaprimao izvan radnog vremena, ostavljaju dojam koji nije dobar i koji ruši ugled DORH-a i pravosuđa. Mislim da je on trebao otići i da je to dobra odluka”, rekao je Nobilo, dodajući da ga zanima objašnjenje politike i njegova strelovita smjena.

“Masoni su legalna organizacija, ali postavlja se pitanje bi li Jelenić bio smijenjen da je tajio članstvo u izviđačima. Mislim da ne bi. Jedino objašnjenje za brzu smjenu je da masoni predstavljaju konkurenciju vladajućoj političkoj strukturi. Sam Gabrić je rekao kako biraju članove – ako u nekoj djelatnosti trebaju članstvo, nekoliko ih izaberu. Tako su odabrali u tužiteljstvu Jelenića, vjerojatno tako rade u sudstvu, odvjetništvu, vojsci, policiji. No, oni ne biraju ljude koji se žele baviti humanitarnim radom, nego uglednike, moćnike na pozicijama. Onda oni na neformalan način mogu utjecati na procese u društvu. Moguće da je to u pozitivnom pravcu razvoja društva, kao što je bilo u feudalizmu, ali mi pamtimo i masonsku ložu P2…”, kaže Nobilo te dodaje:

“U današnjem klijentelističkom kapitalizmu mogu naći samo objašnjenje da su oni željeli izvan institucija ‘zajahati’ te institucije, utjecati na smjer kojim Hrvatska ide te utjecati na svoje osobne pozicije i probitke u Hrvatskoj”, dodaje.

Odlaskom Jelenića, privremeno na njegovu funkciju dolazi njegova zamjenica, Zlata Hrvoj Šipek.



“Ovo je poštenije, jer će biti javnije, bit će otvorena utakmica, nećemo imati sumnju. Jelenić je izabran mjesec dana nakon što je postao mason. Legitimno je pitanje je li to u međusobnoj vezi. Državno odvjetništvo će biti obezglavljeno najmanje šest mjeseci. Ta se procedura sada prvi put izvodi, ali znam da je ista, kada Državno sudbeno vijeće bira suce, a to je neki pandan, čak i kompliciranija. Po meni će to sigurno trajati do ljeta. Imamo prvu polovicu godine faktički bez glavnog državnog odvjetnika, a imamo velike predmete koji su pri dovršetku ili su već trebali biti dovršeni… Agrokor, ali rokovi su promijenjeni i u Uljaniku, istrage nisu dovršene i nemamo odluke. Bojim se da ovo nije dobro za funkcioniranje pravne države, za borbu protiv korupcije”, kaže Nobilo.

Upitan je i koliko će biti teško DORH-u raditi bez glavnog državnog odvjetnika.

“Teško, apsolutno. To je hijerarhijska organizacija. Predsjednik suda može biti važan, ali ne za konkretne predmete. U DORH-u se veliki predmeti referiraju glavnom državnom odvjetniku da on kaže ‘da’ ili ‘ne’, ‘idemo na primjedbe, popravak’… i niži državni odvjetnici su to dužni poštivati”, kaže Nobilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI