Nobilo: Postoji mehanizam koji se može primijeniti za glasanje osoba u izolaciji

Petar Glebov/PIXSELL

U novim okolnostima globalne pandemije i pravosuđe funkcionira u drugačijim okolnostima. Potres koji je pogodio Zagreb pogodio je i pravosuđe, oštećene su neke velike sudnice, stoga je teže održavati veća suđenja, kaže odvjetnik Anto Nobilo. No, ova kriza može biti prilika i za pravosuđe.

“Ovo je moment krize da tehnološki opremimo pravosuđe, učinimo ga efikasnijim i dignemo na višu razinu”, smatra Nobilo.

Ovo su, doduše, tehnička pitanja, a strukturni problemi pravosuđa ostaju. Danas tako se nastavlja suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre. U tom slučaju, Nobilo kaže, teško je utvrditi istinu – 20 godina nakon počinjenja djela.

Što se tiče parlamentarnih izbora, oni će sigurno biti deficitarni, smatra Nobilo.

“Oni neće moći u sebi sadržavati kampanju. Izbori su redovni jer je redovna godina, pravo je vladajućih da odrede kada će biti izbori. Potpuno je jasno da će na jesen biti ekonomski kolaps.”



Kako osobe koje su u samoizolaciji mogu glasati? Postoji rješenje za to, Nobilo tvrdi. “Postoji mehanizam da predstavnici biračkih odbora otiđu kod tih ljudi, uz svu moguću zaštitu, naravno. I da ti ljudi onda u svojim domovima ili bolnicama obave svoju dužnost. Nove su okolnosti, njima se moramo prilagoditi”, zaključuje Nobilo, prenosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI