NOBILO UDARIO NA VRHOVNI SUD I STAO U OBRANU MILANOVIĆA: Poslao poruku predsjedniku Sabora i vladajućima

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Previranja, prijepori i sukobi predsjednika Milanovića s jedne i HDZ-a s druge strane oko izbora novog predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda glavna su politička tema ovih dana u Hrvatskoj.

Milanović je, podsjetimo jučer javno za novu predsjednicu Vrhovnog suda, Hrvatskom saboru predložio profesoricu s Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević.

S obzirom na to da profesorica Đurđević nije jedna od prijavljenih kandidatkinja na javnom natječaju Državnog sudbenog vijeća, vjerojatno je da predsjednik Sabora neće prihvatiti taj prijedlog jer, kako tvrdi, nije poštovana procedura izbora.

O svemu je poznati odvjetnik Anto Nobilo gostujući u Newsroomu kazao da je predsjednik Milanović u biti pogodio bilo hrvatske javnosti.

“Vidi se da mu je rejting porastao. Nitko nije zadovoljan s pravosuđem, ali nažalost aktualna većina u Saboru ništa ne radi da napravi reformu pravosuđa. Predsjednik ne može napraviti reformu pravosuđa, ali može unijeti neko provjetravanje, neki dašak novoga bar u Vrhovni sud i na nekoj simboličkoj razini pokušati nešto malo promijeniti ili dati signal da su pravosuđu nešto može promijeniti”, kazao je Nobilo.



Potom je Nobilo dosta oštro ocjenio rad i djelovanje Vrhovnoh suda i samo pravosuđe kazavši da su na neki način izrasliu jednu zatvorenu kastu gdje se unutar sebe repliciraju i tu nemamo provjetravanja.

“U zrelim demokracijama i zrelim pravosuđima vi možete s pozicije državnog odvjetništva ići, čak je to u Njemačkoj u pravilu da je netko državni odvjetnik pa bude sudac jedno vrijeme pa se vrati u državno odvjetništvo da se na neki objektivniji način sagleda pravna norma i primjena te pravne norme. S druge strane, profesori često idu na Vrhovni sud, ali i suci Vrhovnog suda postaju profesori. Odvjetnici postaju članovi vrhovnog suda i na taj način se ta jedna zatvorena kasta koja imitira klijentelistički kapitalizam koji vlada u Hrvatskoj. Na neki način zrcali se i situacija u pravosuđu. Imate istaknute pojedince, imate njihove sljedbenike, imate frakcije, imate klijentelističke odnose”, rekao je Nobilo.

Sve te frakcije prema njegovu mišljenju treba razbiti.

“Ne može se samo s novom predsjednicom Vrhovnog suda, međutim dobar je primjer na simboličkoj razini. Predsjednik je izabrao, po meni bolju kandidatkinju i nije mogao izabrati, nju je jednostavno teško odbiti. Ja tu ne vidim previše pravno-procesnih problema nego vidim politički problem jer su se dvije strane ušančile u svoje pozicije”, smatra odvjetnik Nobilo.

Osvrnuo se i na riječi predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je kazao kako predsjednik Republike nije poštovao proceduru.

“Oni su zauzeli svoje pozicije, a vladajuća većina neće staviti na dnevni red taj zakon. Ako ga pak opozicija i uspije nekako staviti na dnevni red, vladajuća većina neće glasati o tome. Tu će biti prije svega žrtva profesorica Đurđević, ali i žrtva će biti i Vrhovni sud, jer Vrhovni sud će propustiti priliku da zaista dobije predsjednika od formata koji sve uvjete zadovoljava zbog političkih prepucavanja”, kazao je Nobilo.

“Jedno je izbor predsjednika i ako ima dobre volje, to se može napraviti vrlo jednostavno. Druga je stvar što se preko izbora predsjednika očito vode političke bitke. To se može riješiti samo političkim dogovorom. Procedura i formalnosti su tu manje važne jer one nisu važne, važna je politička volja”, dodaje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI