NOVA AFERA HDZ-ov načelnik skriva kuću na jugu Dalmacije

Ivo Ravlic/Cropix

Josko Roščić, dugogodišnji HDZ-ov načelnik Baške Vode, skriva kuću iznad Promajne u Dalmaciji.

Obložena je kamenom i okružena vinogradima, a smjestila se na skrovitim padinama ispod Biokova, odakle puca pogled na more. Uz nju se nalazi pomoćni objekt, roštilj i nešto što podsjeća na ostavu. Sve je u kamenu.

Načelnik Roščić ništa od ovoga nije upisao u imovinsku karticu, iako nam je telefonski kategorički tvrdio da su mu sve nekretnine uredno upisane.

Vladavina od gotovo 30 godina

HDZ-ov Josko Roščić vlada Baškom Vodom već 27 godina, još od 1993. godine. Osim toga, on je i otac Dragice Vranješ, donedavne HDZ-ove saborske zastupnice, koja je u Sabor ušla kao zamjena ministra Kujundžića. Svojedobno je stažirala u Plenkovićevu briselskom uredu i neki su joj predviđali blistavu političku karijeru, ali čini se kako joj je Kujundžićeva smjena poremetila planove.

Vratimo se na Joska.



Načelnik u imovinskoj kartici ima upisanu kuću, kuću s okućnicom, stan i voćnjak. Sve ove nekretnine su na području Baške Vode. Kuća u centru mjesta ima 79 kvadrata, a kuća s okućnicom se prostire na 1353 kvadrata. Što se tiče stana, Josko je, valjda omaškom, upisao da ima 70 tisuća kvadrata. U stvarnosti, stan ima oko 64 kvadrata i glasi na njegovu suprugu. Nalazi se u blizini kuće s okućnicom.

Ostao je još voćnjak. On, prema Roščićevoj kartici, ima površinu od 11.600 kvadrata.

24sata su u posjedu ugovora kojima je Josko Roščić u ljeto 2004. kupio više zemljišta iznad Promajne. Prema dokumentu s katastra, Roščić je svojedobno na tim zemljištima upisan na 11.615 kvadrata, što približno odgovara površini voćnjaka koju je naveo u imovinskoj kartici. Međutim, HDZ-ov načelnik nigdje ne navodi kuću od 73 kvadrata, s pomoćnom zgradom od 17 kvadrata, što je jasno vidljivo u katastru i zemljišnim knjigama. Prema Google Earthu, kuća je nastala tek nakon 2003. godine, a prema zemljišnim knjigama, ono što je sagrađeno na toj čestici legalno je od studenog 2017. Nemamo zasad informaciju je li kuća sagrađena s građevinskom dozvolom. Kad smo s makarskog zemljišnoknjižnog odjela pokušali dobiti ispis dokumenata o ovom zemljištu, rečeno nam je da takve informacije možemo dobiti tek sljedeći tjedan jer im je nestalo tonera.

‘To je kućica od 40 kvadrata’

Obratili smo se zato izravno Josku Roščiću i zatražili da nam razjasni zašto mu kuća nije upisana u imovinsku karticu.

“Meni je sve upisano u imovinsku karticu. Molim, što? Ma koja vikendica, to je kućica od 40 kvadrata. Uredno je upisana. Ja ništa ne znam, može me bilo tko tako zvati, može s druge strane biti propalica. Dođite mi u Bašku Vodu, stanite ispred mene i pitajte me. Sad radim, ne mogu se baviti glupostima”, poručio je komunikativni načelnik i poklopio slušalicu.

Obaviješten je mu je poslan i pisani upit.

“To je mail od općine, ja imam svoj privatni mail”, odgovorio je načelnik i opet poklopio slušalicu. Nije htio reći koji mu je privatni mail. Do sada nema odgovora na pisani upit.

Iz Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa odgovorili su nam da je Roščićeva posljednja podnesena kartica iz srpnja 2017. i da je ista javno objavljena na njihovim stranicama.

Što znači da Roščić nije obavijestio Povjerenstvo o svojoj kući iznad Promajne, pišu 24sata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI