NOVA IDEJA BILJANE BORZAN: ’Uvedimo ’corona-free’ certifikat i spasimo turizam’

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Na razini Europe, tvrdi potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan, u jeku pandemije koronavirusa, sve bi države trebale uvesti ’corona-free’ certifikat. Tu ideju podijelila je i s Vijećem EU te predložila uvođenje istoga, javlja N1.

“Taj certifikat jamčio bi zaštitu od koronavirusa, ali bi i pospješio prekogranična putovanja”, tvrdi Borzan ističući kako je, prema podacima Europske komisije, od svih europskih zemalja upravo  Hrvatska najviše ovisna o turizmu.

Uz pomoć certifikata održali bi se minimalni kriterije za obranu od koronavirusa za turističke objekte koje većina već ima i poštuje, a druge strane predstavljali bi prepoznatljivu oznaku za objekte jer uz pomoć njega, potencijalni gosti znali bi da je taj objekt ili sadržaj adekvatno pripremljen za suzbijanje virusa, navela je. No, još nije poznato što vi sve ugostitelji i vlasnici smještajnih kapaciteta morali učiniti kako bi zadobili certifikat. Taj podatak vjerovatno bi trebao biti poznat ukoliko Vijeće podupre ideju.

“Moramo učiniti sve u našoj moći da zaštitimo turiste od pandemije, ali ih ujedno i ohrabrimo da putuju gdje su sigurni da se mjere zaštite poštuju”, zaključila je Borzan kojoj ovo nije jedina ideja za poboljšanje turizma, ona se naime zalaže i za osnivanje posebnog fonda za turizam u okviru novog europskog proračuna kojim bi se suzbilo gubitke sektora, ali i osigurala prava putnika.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI