NOVA PRAVILA STOŽERA ZA IDUĆA DVA TJEDNA: Ovo su mjere koje su danas stupile na snagu

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Kafići napokon otvaraju gostima svoja vrata, ne samo za usputni prolaz do toaleta kao dosad.

Od danas Stožer dopušta služenje pića i u zatvorenim dijelovima objekata, a kao i druge mjere iza kojih je potpis Davora Božinovića one će vrijediti do 15. rujna.

Naravno, ako epidemiološka slika bude dobra možemo se nadati se da će ostati i duže na snazi….

No, kafići – a isto vrijedi i za restorane, slastičarne, kao i OPG-ove koji pružaju ugostiteljske usluge – mogu posluživati isključivo goste koji sjede za stolovima, i to uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a!. Radno vrijeme im ostaje po starom, a to znači da je dopušten rad od 6 do najkasnije 24 sata.

Spomenuli smo preporuke, a to znači da uoči ulaska u kafić treba dezinficirati ruke, a maske su obvezne – ne za samim stolom, već samo na putu do stola i toaleta. Ugostitelji moraju pak osigurati razmak između stolova, inzistira se i na provjetravanju, a ako kafić ima prozore poželjno je otvoriti ih kako ne bi bilo zagušljivo. Ako netko i nakon zatvaranja kafića želi nastaviti izlazak, neće baš imati previše opcija. Naime, ostala je zabrana prodaje alkoholnih pića od 24 do 6 sati ujutro. Isto vrijedi i za one koji ogladne nakon zadržavanja u kafićima do ‘fajrunta’, pekarnice i trgovine kruhom također mogu raditi samo do 24 sata, tu se nije ništa promijenilo. Radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje propisano je od 8 do 24 sata.



Doduše, postoje i neke iznimke. Noćni klubovi, barovi, disco-barovi i klubovi mogu posluživati goste izvan propisanog radnog vremena, no samo na otvorenim prostorima i uz uvjet da je ulazak dopušten samo osobama koje posjeduju digitalnu COVID-potvrdu, a tu se podrazumijevaju i gosti, i osoblje, i izvođači…

Održavanje privatnih svečanosti i okupljanja svih vrsta (uključujući i svadbe) u ugostiteljskim i drugim objektima dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ako na svečanosti nije prisutno više od 30 osoba. Ako na svadbi ima više od 30 osoba, treba dostaviti obavijesti o održavanju svadbe najkasnije 3 dana prije samog događaja, jasno uz pridržavanje preporuka i uvjet da sve osobe imaju digitalnu COVID potvrdu. U ovom slučaju gosti se smiju zabavljati i poslije 24 sata.

Na snazi je od 1. rujna ostala i obustava održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima, kao i obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima, osim izlaganja proizvoda i opreme koja su sastavni dio kongresa, konferencija i sličnih okupljanja koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalnih COVID potvrda. Konferencije i kongresi na kojima sudjeluje do 100 osoba mogu se održavati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a.

Škole stranih jezika obavezne su svoju djelatnost obavljati uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Auto škole teorijski dio mogu održavati samo online ili na drugi način za održavanje kontakata na daljinu, dok satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil. Pri tome pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje.

Kad je riječ o vjerskim obredima, preporuka je da se oni, kad god je to moguće, prenose putem radio, tv programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskom obredu bez dolaska u vjerske objekte.

Sportska natjecanja i treninzi mogu se održavati samo bez gledatelja, a uz prisustvo najviše 100 gledatelja ako županijski zavod za javno zdravstvo na čijem se području natjecanje održava izradi epidemiološki okvir, a županijski stožer civilne zaštite odobri održavanje natjecanja uz prisustvo gledatelja. Iznimno, sportska natjecanja mogu se organizirati uz prisustvo više od 100 gledatelja, bez epidemiološkog okvira i odobrenja nadležnog županijskog stožera, ako svi gledatelji i tehničko organizacijsko osoblje koje je prisutno na natjecanju posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI