NOVA TABLICA PROCIJEPLJENOSTI U EUROPI: Evo gdje je Hrvatska

Izvor: Europska komisija

Europska komisija (EK) objavila je novu tablicu procijepljenosti po zemljama. Vidljivo je kako je Hrvatska među najgorima u Europskoj uniji i to po više parametara vezanih za procijepljenost. Tablica je objavljena kako bi pozvali ljude da prime booster dozu.

Riječ je o podacima od 10. prosinca pa je izgledno da su brojke sada nešto veće.

“Imamo još jako puno posla kako bismo poboljšali procijepljenost. Cjepivo je naša najbolja obrana”, piše u objavi Europske komisije.

Dodaje se da koronavirus jako opterećuje zdravstveni sustav, društvo i ekonomiju. “Osigurali smo dovoljno doza za sve Europljane. Cijepite se, uzmite booster, ako dosad niste”, piše EK.

Objavili su i graf procijepljenosti ukupnog stanovništva. Na grafu su prikazani podaci po zemljama EU-a. Podaci se odnose na postotak stanovništva koji je potpuno cijepljen. Drugi graf se odnosi na one koji su primili booster dozu.



Na vrhu EU-a su tri zemlje: Danska, Portugal i Malta. One su procijepile 82 posto ukupnog stanovništva. Slijede Irska, Belgija i Španjolska. One su između 74 i 77 posto ukupne procijepljenosti.

Na začelju su četiri zemlje koje još nisu procijepile 50 posto ukupnog stanovništva. To su Hrvatska (49 posto), Slovačka (46.6 posto), Rumunjska (39 posto) i Bugarska na 26.2 posto.

Deset najgorih zemalja po procijepljenosti su: Latvija, Češka, Mađarska, Estonija, Slovenija, Poljska, Hrvatska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska.

Što se tiče boostera, tu prednjače dvije zemlje koje nisu pri vrhu EU-a kad je riječ o procijepljenosti. Najveći postotak stanovništva booster je primio u Austriji i Mađarskoj. Po ukupnoj procijepljenosti Austrija spada u sredinu EU-a, a Mađarska je u donjem dijelu tablice.

U Austriji je booster primilo nešto više od 30 posto ljudi, u Mađarskoj nešto manje od 30 posto.

Sljedeća je Malta s oko 27 posto.

Hrvatska je i po ovom parametru na začelju. Gori od nas su Nizozemska, Latvija, Poljska, Rumunjska i Bugarska.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI