ENERGETSKI STRUČNJAK: ‘Moramo se naviknuti na šokove, plin može poskupjeti do 50 posto!’

Screenshot N1

Energetski stručnjak Igor Grozdanić komentirao je problem s isporukom plina i moguće kretanje cijena iduće godine.

“Mislim da je poskupljenje trend, što se tiče tržišta naftnih derivata, i bit će još šokova. Na Vladi je da se to amortizira. Američki dolar je porastao i naftne kompanije su tu vidjele priliku. Moglo bi još ići do 11 i pol kuna i još više, a nakon toga na dolje”, rekao je Grozdanić u N1 Studiju uživo.

“To se može riješiti putem trošarina. Slovenija ima plivajuće trošarine u naftnim derivatima, to zagovaram jer mislim da bi to krajnjim potrošačima omogućilo da prežive naftne troškove.”

Ističe da se je cijena prirodnog plina od početka godine rasla čak 200 posto:

“Naftni derivati idu u povijest, no treba imati na umu da neće nestati preko noći ako neće koristiti alternativna goriva, od plina do elektromobilnosti i vodika. Što se tiče prirodnog plina, od početka godine nabavna cijena plina na europskim tržištima rasla je preko 200 posto. Najvažniji razlog je smanjenje zaliha prirodnog plina, za četvrtinu su niže od petogodišnjeg prosjeka, a onda i ruske igre sa sjevernim tokom 2, te potražnja u Kini.”



Grozdanić kaže da se ne treba pribojavati nestašice te da Rusija ima snagu u iduće tri godine i povećati proizvodnju plina.

Premda se cijene do travnja iduće godine neće mijenjati, skok nakon toga bi mogao biti drastičan:

“Do travnja cijena se neće mijenjati. Nakon 1. travnja kad počinje nova plinska sezona, moglo bi se očekivati poskupljenje. To ovisi o tri stavke cijena. Ako naraste dobavljačka stavka, moglo bi biti oko 30-50 posto skoka cijene plina. Sreća je što je kraj sezone. U travnju više neće biti zime. Cijena plina je trenutno visoka, prema zimi će padati jer potražnja raste. Možemo očekivati po mojoj procjeni 20-ak posto rast cijene. Na ministarstvu i Vladi je da nešto pokušaju, a ostalima poručujem da se naviknemo na takve šokove. Vlada neka napokon počne koristiti programe energetskog siromaštva.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI