NOVAKOVIĆ OTKRILA KOJI SU DALJNJI KORACI U SLUČAJU MARIĆEVOG LJETOVANJA: Trebat će nekoliko mjeseci da prikupe dokumente

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je slučaj ministra financija Zdravka Marića.

Na pitanje može li se Marićev boravak na jahti smatrati darom zbog kojega bi se ministar mogao osjećati dužnikom tog svog prijatelja odgovara:

“Ono što je za početak bitno naglasiti je da neki prijateljski odnosi podrazumijevaju i nekakve međusobne darove. Ovisi o tome kolika je platežna moć tog prijatelja, vjerojatno tako i darovi ovise. Dakle, sam dar nije problem ukoliko se radi o prijatelju, ali opet s druge strane da li je netko nekome prijatelj mi to ne možemo utvrditi. Moramo vjerovati onome što dužnosnik kaže. Dakle, Povjerenstvo nema mogućnosti to ispitati”.


“Kada netko kaže da mu je netko prijatelj, mi to zapravo uzimamo kao takvo. U tom slučaju nekakav poklon, nekakvo ljetovanje, nekakav put na jahti nije problem, u tom kontekstu. Ono što bi mogao biti problem je da je ta osoba i da su njegova društva u poslovnom odnosu ili na neki drugi način povezani i da je dužnosnik o nečemu odlučivao”, kazala je Novaković za RTL.

Novinare je zanimalo krše li dužnosnici zakon jer ljetuju na tuđi račun?“U samo prijateljske odnose mi ne možemo ulaziti. To što netko ima prijatelja i ide s njime na jahtu, to samo po sebi nije problem i ne mora to nikome javiti. Međutim, ako ta osoba koja ima jahtu ima nekakve posebne odnose s državom ili je na neki drugi način dužnosnik, može odlučivati o njegovom poslovanju ili bilo kojem aspektu njegova poslovanja, ne mora biti samo financijskom, sve te okolnosti su bitne za svaki pojedini slučaj”, rekla je Novaković.

Objasnila je da će kroz trgovački registar provući i vidjeti s kojim trgovačkim društvima je povezan i onda ići dalje u ispitivanje kao i u svakom drugom predmetu.

“Ima puno načina u koji se može dovesti u kontekst sa svakim dužnosnikom, nije to samo jedan resor, oni su zapravo u puno različitih uloga. Tako da će Povjerenstvo nastaviti ispitivati sve što je u našim mogućnostima s obzirom na ovlasti koje imamo, kazala je Novaković te zaključila kako će sve skupa sigurno potrajati nekoliko mjeseci dok prikupe sve što će trebati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI