NOVE MJERE: Izolacija pet dana, od 1. veljače kreću covid potvrde s novim rokovima valjanosti

Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL

U subotu je održan sastanak predstavnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Javnosti su se nakon sastanka obratili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“1. veljače produžit će se odluke koje su na snazi. Promjena se odnosi na uredbu prijelaza preko granice. Od 1. veljače izdavat će se covid potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što set tiče BAT-a s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. I od 1. veljače će i Hrvatska u suradnji s HZJZ-om izdavati EU digitalne covid-potvrde s tim važećim rokovima”, izjavio je Božinović

“Postoji i nacionalna komponenta covid potvrda za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Tu ne bismo mijenjali ništa. Svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, moći će koristiti do datuma do kad im je izdano, a to je 365 dana. Tražili smo da se prizna BAT i za Eu digitalnu covid-potvrdu, no to na razini EU-a još nije odlučeno kako smo htjeli”, nastavio je Božinović.

“Bitno je smanjenje izolacije i karantene, inkubacija traje nešto kraće nego kog prethodnih varijanti, a i bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna. Zato razmišljamo o skraćenju karantene. Jučer je izašao dokument ECDC-a koji preporučuje da se razmotri ta mogućnost. To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve cijepljenje na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na 5 dana uz uvjet da za izlazak iz izolacije 24 sata nemaju simptome i naprave brzi test. Za ostale ostaje kao i dosad”, naglasio je Krunoslav Capak.

“Što se tiče boostera, stvari nisu definirane. Izdajemo 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema znanstvenih dokaza dokle bi taj booster vrijedio. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU s EU digitalnim covid-potvrdama moći će se ostvariti samo temeljem ovih pravila koja vrijede od 1. veljače. Ne mijenjamo samo dio za uporabu unutar Hrvatske. Ali ako putujete ili dolazite u Hrvatske, onda vrijede ova nova pravila”, dodao je Božinović.“Ukidanje covid-potvrda u EU-u nije na stolu”, rekao je Božinović o ukidanju covid potvrda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI