NOVI CROBAROMETAR: Evo kako su se lokalni izbori odrazili na rejting stranaka! Tomašević ugrozio predsjednika i premijera

Pred nama je drugi krug lokalnih izbora koji se održavaju 30. svibnja, a kako izgleda rejting političara nakon burne kampanje donosi istraživanje Crobarometar za Novu TV. Istraživanje je provedeno na razini cijele Hrvatske, a provela ga je agencija IPSOS na 986 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. svibnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Prema ovom istraživanju HDZ je i dalje najjača parlamentarna stranka i ima dvostruko veću potporu spram SDP-a, a Možemo! je postao reći politički izbor.

Kao što se vidi iz rezultata, HDZ ima potporu čak iznad 30,5 posto birača.


HDZ i dalje prvi izbor građana
HDZ u drugi krug izbora ulazi s činjenicom da je dvostruko jači od SDP-a. HDZ može računati na potporu 30,5 posto birača, a SDP na 15,2 posto. Zanimljivo, i jedna i druga stranka bilježe rast, no to je u promilima i unutar statističke pogreške.

 MOŽEMO je treći politički izbor i nema sumnje da je za blag popravak rejtinga zaslužan i rezultat Tomislava Tomaševića u Zagrebu. Sada ta stranka ima 9,4 posto. Blagi rast ima i Domovinski pokret i sada su na 7,3 posto. MOST je peta opcija i posljednja koja prelazi izborni prag sa 6,7 posto.

Stranke koje su ispod praga

Od ostalih stranaka najbliže izbornom pragu nalazi se IDS s potporom od 2,8 posto. Zatim je tu Centar s potporom od 2,2 posto. HSS je na 1,5 posto, a Živi zid na 1,4 posto. FOKUS mjesec završava na 1,3 posto, a HSU na 1,3 posto i na kraju HNS je na 1,2 posto potpore. Ostale opcije, od ljevice do desnice, imaju zajedno 5,6 posto, a broj neodlučnih birača pada i sada ih je 13,7 posto.

Iako je HDZ vodeća politička opcija, rad Vlade ne podupire većina građan

Birači vole HDZ, a ne podržavaju Vladu

Većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 59 posto, a Andrej Plenković saveznike ima u 33 posto ispitanika. Ne zna njih 8 posto. Još samo birači HDZ-a, i to njih 90 posto, vjeruju u Vladine poteze.

Stabilno smo pesimistična nacija i trenutačno 70 posto građana misli kako zemlja ide u lošem, a njih samo 22 posto da ide u dobrom smjeru. Ne zna njih 8 posto.

Predsjednik Zoran Milanović kao najpopularniji političar polako gubi svoju potporu i većina građana ne podržava njegov rad

Rejting predsjednika pada

Predsjednik Milanović već mjesecima gubi potporu za svoj rad. Tako sada većina građana, točnije njih 56 posto, ne odobrava rad predsjednika, a njih 37 posto odobrava. Ne zna 7 posto građana. Predsjednik već pola godina lagano, ali sigurno gubi potporu, no posljednja tri mjeseca ona se malo brže topi.

 

Unatoč tome, Zoran Milanović najpopularniji je političar

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar, istina više ga ne podupire većina građana. O njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 44 posto ispitanika.

Milanović i Plenković najpopularniji, ali Tomašević s najmanje negativnih glasova

Andrej Plenković pak može računati na 45 posto građana koji o njemu misle pozitivno, ali i na 49 posto građana koji o premijeru misle loše.

 

Tomislav Tomašević je treći na listi popularnih i o njemu 44 posto ispitanika misli pozitivno, a njih 27 posto negativno.

Božo Petrov može računati na 40 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 43 posto misli negativno.

Miroslav Škoro u donjem je dijelu ljestvice popularnosti i o njemu pozitivno misli 35 posto, a negativno 56 posto ispitanika. I na kraju Peđa Grbin, trenutačno 34 posto ispitanika o njemu misli pozitivno dok njih 45 posto misli negativno.

Zanimljivo, svim je političarima blago rastao rejting, samo je u blagom padu Peđa Grbin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI