NOVI DETALJI NAPADA U PARIZU: Napadač bi mogao biti đihadist! Evo kako je zaobišao detektor metala!

Screenshot

Pristižu nove informacije u vezi napada u pariškoj policijskoj postaji. Kako doznaju strani mediji napadač je Michael Harpon (45) iz bivše kolonije, otoka Martinique. Navodno je radio u obavještajnoj službi na informatičkoj sigurnosti. Oženjen je od 2014. za muslimanku Ilham Eddibes , a 2018. godine prešao je na Islam  prije nego što im se rodilo prvo dijete.

Njegova žena također je uhićena, a istražitelji trenutno istražuju ima li napad veze s ISIS-om ili Al-Qaeda-om budući da je modus operandi ovog napada sličan nekim prethodnim napadima koji se povezuju s ove dvije terorističke grupe.

Činjenica je da je napadač nosio keramički nož s kojim je mogao proći kroz detektora metala unutar zgrade što upućuje na to da se ne radi o spontanom zločinu koji je rezultat svađe. Zbog toga se ne isključuje mogućnost da se radi o đihadističkom činu.

Podsjetimo, četrdesetpetogodišnji policijski zaposlenik koji je u četvrtak ubio četvero svojih kolega u pariškom policijskom stožeru nedavno je prešao na islam, objavila je francuska televizija BFM TV. Navodno više nije pozdravljao žene u u uredu. Među ubijenima je i administratorica. Neslužbeno se doznaje da ga je šefica pozvala na razgovor zbog svega toga , a on je izvadio nož i započeo krvoproliće.

BFM TV je rekla da je napadač prešao na islam prije 18 mjeseci. Unatoč tome, motiv napada se još ne zna.



Dužnosnici nisu ništa rekli o motivima napada, ali su rekli da još nastoje otkriti postoji li povezanost s terorizmom.

Napadač je ubio nožem tri policajca i administrativnu službenicu u zgradi stožera prije nego što ga je ustrijelio policajac, rekao je pariški tužitelj Remy Heitz.

Još jedna osoba je ranjena i operiraju je.

Napad se dogodio u policijskom stožeru u povijesnom središtu prijestolnice, blizu katedrale Notre Dame, gdje je sjedište nekoliko glavnih uprava pariške policije.

Napadač je radio u Obavještajnoj upravi policijske prefekture, u informatičkoj službi i bio je invalid.

“Osumnjičenik je počeo napad u svom uredu iz kojeg je izašao i nastavio napad na drugim mjestima u zgradi prefekture”, rekao je Loic Travers, čelnik sindikata Saveza nacionalne policije, za BFMTV.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI