NOVI LOCKDOWN! Unatoč visokoj procijepljenosti, neke njemačke pokrajine postrožuju epidemiološke mjere

Screenshot N1

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić komentirao je postroženje epidemioloških mjera u Njemačkoj te moguće promjene u budućem održavanju komemoracije na Bleiburškom polju.

Matić se osvrnuo i na izjavu njemačkog ministra zdravstva Jens Spahna. On je apleirao na građane da se cijepe, poručivši da će se do kraja ove zime svatko u Njemačkoj cijepiti, preboljeti ili umrijeti od covida-19.

“Nakon toga je uslijedio val kritika na račun ministar, potpuno opravdana. Ta njegova izjava na prvu zvuči dramatično i upućuje na visoku dozu rizika od virusa, ali s druge strane on poručuje građanima – ili ćete se cijepiti ili preboljeti ili umrijeti. To je klasični cinični pristup krizi, a zadatak jednog ministra zdravstva nije cinizam već zaštita zdravlja građana”, rekao je Matić u Newsroomu N1.


Unatoč tome što stopa procijepljenosti u Njemačkoj doseže gotovo 70%, Matić ističe da je u nekim pokrajinama stanje puno teže te da su u jednoj uveli djelomični lockdown.

“Uvode se restrikcije, u Baden-Wuerttembergu su uveli zabranu izlaska noću osim ako se ne radi o nekom hitnom poslu, u Munchenu su uveli dodatne restrikcije zbog visokog broja ljudi koji završavaju u bolnici. Neke klinike se već žale da su na rubu kapaciteta i prebacuju pacijente u druge klinike. Situacija ovisi od regije do regije, od pokrajine do pokrajine i može se reći da dolazi novi val još strožih restrikcija”, kazao je Matić.Osvrnuo se i na okupljanje u Bleiburgu. Objašnjava kako je u Austriji sastavljena komisija navodno nepristranih stručnjaka i povjesničara te predstavnika Katoličke crkve u Austriji sa zadatkom da ispitaju o čemu se radi kod održavanja godišnje komemoracije.

“Došli su do zaključka da se ta komemoracija, taj skup u obliku u kojem se do sada održavao više ne smije održavati. Oni preporučuju zabranu održavanja u tom obliku”, tvrdi Matić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI