NOVI PATRIJARH SRPSKE CRKVE Evo što Porfirije namjerava napraviti

Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, u petak će i službeno stupiti na dužnost i to svečanom ceremonijom ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Podsjetimo, on je arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh, 46. poglavar SPC-a, izabran na Izbornom saboru SPC-a u četvrtak u Beogradu. Na tu funkciju došao je ždrijebom jer je kuvertu s njegovim imenom, između tri kandidata koja su ušla u uži izbor, izvukao monah Matej iz manastira Sisojevac.

U SPC-u vjeruju kako je upravo “Božji prst” utjecao na izbor monaha Mateja.

Svečano ustoličenje novog patrijarha koji je na tom mjestu naslijedio Irineja, preminuo od Covida-19, započet će liturgijom, nakon koje će na tron novog poglavara SPC novog patrijarha uvesti mitropolit dabrobosanski Hrizostom. On je predsjedavao Sinodom do izbora novog patrijarha, i episkop sremski Vasilije, koji je vodio Izborni sabor u kripti Hrama Svetog Save, piše Blic.rs.

Za vrijeme ustoličenja, Hristozom i Vasije će novom poglavaru uručiti panagiju arhiepiskopa (mala ikona koja se nosi na prsima), žezlo i bijelu panakamilavku (kapu) i to u prisustvu svih arhijereja, brojnih vjernika, uzvanika i predstavnika drugih vjerskih zajednica.Prilikom uvođenja novog patrijarha na tron tri puta treba izgovoriti: “Dostojan!”. Ta tradicija će se nastaviti i  prilikom ustoličenja Porfirija.

Nakon toga, novi patrijarh predstavit će svoj program. Kako saznaje Blic, među ostalim, njegov će zadatak biti očuvanje Kosova i Metohije.

“To je za njega jedan od prvih i najsvetijih zadataka Crkve, kojem će posvetiti posebnu pažnju jer za njega Srbija bez Kosova i svetinja koje se tamo nalaze neće imati ni svoju prošlost, ni budućnost. On će istaknuti da će država imati pomoć Crkve da u miru i zajedništvu riješe taj problem. Osim toga, u programu će se osvrnuti i na potrebu Crkve u ujedinjenju i očuvanju srpskog naroda raseljenog na svim kontinentima, ali i na značaj očuvanja jedinstva u SPC i sprječavanje mješanja politike, kako se ne bi dogodilo da nepriznate crkve na prostoru bivše Jugoslavije budu priznate ‘apelacijskim pravom’ od strane patrijarha vaseljenskog”, rekao je sugovornik Blica.

Nakon govora, patrijar Porfirije uselit će se u Patrijarski dvor, a sa terase će blagosloviti okupljene vjernike.

Patrijarh Porfirije svim autokefalnim pravoslavnim crkvama poslat će tzv. “mirno pismo” o svom ustoličenju. Svi crkveni poglavari bi mu trebali odgovoriti na to pismo jer se to smatra da ga priznaju u pravoslavnom svijetu.

Inače, na svečanost su pozvani najviši predstavnici vlasti Srbije i Republike Srpske, diplomatskog zbora kao i tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. Očekuje se da će tom činu prisustvovati i predsjednik Aleksandar Vućić i Milorad Dodik.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI