NOVI POTRES U PARTIJI: Splitski vijećnik napušta stranku, dosta mu je podmetanja. Grbina optužio da je sam platio financiranje kampanje

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

SDP-ov splitski gradski vijećnik Ante Franić objavio je kako napušta tu stranku.

Franić, koji je bio i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita u svibnju, na prošloj je sjednici Gradskog vijeća rekao da splitska vlast na čelu s Ivicom Puljkom na njegovu ruku više ne treba računati.

Sada je odlučio izaći iz stranke zbog neslaganja s predsjednikom splitskog SDP-a Goranom Koturom i Davorom Matijevićem. Njegovo napuštanje SDP-a znači ujedno i to da ta stranka sada formalno gubi klub vijećnika u Splitu.

“Ja više nemam što tražiti ni raditi u SDP-u. Ja o politici ne ovisim. Cijeli svoj životni vijek proveo sam na upravljačkim funkcijama u privatnom sektoru. Imam svoj pravni fakultet i zbilja ne vidim smisao u ovom mrcvarenju. Goran Kotur i Davor Matijević na svako otkriće afere o Puljku i Ivoševiću reagiraju kao kamilica. A znate li zašto? Jer se boje novih izbora. Jer znaju da je njihov ponovni ulazak u Gradsko vijeće itekako upitan. Zbog toga dopuštaju da Puljak već tjednima baca drvlje i kamenje na SDP i svih nas optužuje za pokušaj trgovine. Ja u tome jednostavno ne želim sudjelovati jer ne trgujem ni s kim niti sam to ikada pokušao”, kazao je Franić za Večernji list.

Dodao je kako su mu na ljudskoj razini neshvatljive spletke koje mu serviraju vlastiti suradnici.



“Ni na jednom sastanku koalicijskih partnera nikad nisam sudjelovao. Ne znam što se tamo pregovaralo. Kotur i Matijević na te sastanke su išli zbog čega nas sada svih u globalu optužuju Puljak i mediji. Zašto bih ja bio dio toga i dopuštao da moja obitelj o meni čita kao nekakvom špekulantu”, rekao je Franić. Smatra da u očima javnosti ispada da ne poštuje hijerarhiju i da nije na uzdama stranke, a da je to netočno.

“Nije ovdje stvar hijerarhije nego elementarne ljudskosti. Kotur i Matijević na mene vrše pritiske. Od mene traže da ne govorim za medije, da ne reagiram na političke anomalije, a sve kako ne bih ugrozio njihove sitne političke interese. O tome se radi”, oštar je Franić.

Smeta mu i činjenica što mu je usred kampanje za lokalne izbore središnjica stranke u Zagrebu na čelu s Peđom Grbinom naprasno uskratila financiranje.

“Ja sam u kampanji trošio svoj vlastiti novac. Matijević je htio da budem kandidat SDP-a i ja sam to prihvatio. Prvo se dogodilo da me praktično pola stranke na izborima bojkotiralo zbog animoziteta kojeg imaju prema Matijeviću i Koturu, a u to uopće nisam bio upućen. A onda su s Iblerova trga poručili da više nemaju novca za moju kampanju pa sam dobar dio infrastrukture platio osobno ja. Na svoju štetu. Zašto? Da bih danas slušao da sam trgovac kojem vlastiti suradnici potpleću noge”, ogorčen je Franić.

Zalaže se za ponovljene izbore u Splitu jer bi se jedino tako mogla iskristalizirati homogena većina u vijeću i grad bi tek onda mogao krenuti naprijed.

“Puljak i Ivošević su dokazano štetni za grad. Siluju politiku, a nemaju dovoljno znanja. Koalicijski partneri im polako otkazuju suradnju, a izbori su jedini spas. Ne za političare nego za građane. Građani ne smiju patiti, a čini se da opet pate jer je grad u stanovitoj političkoj blokadi”, kazao je za Večernji list.

O svemu se na svojem Facebook profilu oglasio i Goran Kotur.

“Jutros sam razgovarao s kolegom Antom Franićem te smo se usuglasili kako je najbolje da on nastavi svoj politički put van Kluba SDP-a. Kolega Franić nije mogao prihvatiti suradnju s gradonačelnikom Puljkom i nastavlja svoj put samostalno.

S obzirom na to da je Ante Franić bio moj prijedlog za kandidata za gradonačelnika i prvog na listi, ja preuzimam političku odgovornost i neću se kandidirati za novi mandat predsjednika SDP-a u Splitu.

S Antom Franićem sam želio postići novu energiju u splitskom SDP-u jer je riječ o mladom i uspješnom poslovnom čovjeku iz realnog sektora, a ova situacije je najbolja kako za njega tako i za SDP”, napisao je Kotur.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI