NOVI SKANDAL KONTROVERZNOG DOKTORA! Policija ga je privela pijanog u gradu za vrijeme dežurstva, bolnica povukla već napisani otkaz!

Biti liječnikom svakom lucidnom predstavniku ove profesije znači obavljati dužnost u kojoj se boriš za zaštitu ljudskih života, no ponekad i u ovu struku zalutaju oni koji s vremenom pobrkaju prioritete.

Jedan od takvih liječnika je Nikola Kolak, vinkovački ginekolog o kojem još od 16. svibnja ove godine bruji cijeli grad.

Kako i ne bi, kada se Kolakov skandal još jedanput pokušava zataškati, no kako je Kolak mnogima stao na žulj, tako proces zataškavanja teško ide pa doznajemo kako je toga dana u 11 sati policija u Vinkovcima za volanom zatekla pijanog vozača, kojega su odveli na triježnjenje, odakle su ga pustili u ranim jutarnjim satima.


Ispostavilo se, međutim, kako to nije bilo kakav pijani vozač, nego doktor Kolak, što bi možda bilo donekle razumljivo da u isto to vrijeme kada je pijan odvezen na triježnjenje nije trebao biti na svojem radnom mjestu, u vinkovačkoj bolnici. Je li doista bio odvezen na triježnjenje i zašto se pijan vozio gradom umjesto da bude na svojem radnom mjestu, upitali smo doktora Kolaka, čiji odgovor nismo dobili. Jesu li vinkovački policajci uistinu ovog ginekologa zatekli pijanog za volanom, pitali smo i tamošnju policiju, no ni taj odgovor nismo dobili, ali smo zato šturi odgovor dobili od ravnatelja OŽB-a Vinkovci Krunoslava Šporčića.

“Po dojavi voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju o počinjenoj povredi radne obveze od Nikole Kolaka, dr. med., doneseno je rješenje o provedbi izvanrednog unutarnjeg stručnog nadzora. Nakon provedenog stručnog nadzora, a na temelju utvrđenih činjenica i mišljenja Povjerenstva za stručni nadzor, Nikoli Kolaku, dr. med., izrečene su stegovne mjere odgovarajuće težine. Pri određivanju stegovnih mjera vodilo se računa o činjenici da počinjenom povredom obveze iz radnog odnosa nije značajnije poremećena organizacija rada na Odjelu niti je bilo ugroze za sigurnost i zdravlje pacijenata. Naime, odmah po saznanju za povredu radne obveze voditelj Odjela osigurao je zamjenu za Nikolu Kolaka, dr. med.”, rečeno nam je iz bolnice koja je očito neizravno potvrdila Kolakovo pijanstvo tijekom radnog vremena.No, unatoč odgovoru, zapravo nisu precizirali kako komentiraju taj skandal, nisu odgovorili ni na naše pitanje o tome kako takvi slučajevi utječu na imidž bolnice niti su objasnili koje će konkretno sankcije Kolak snositi za ono što je učinio. Kako neslužbeno doznajemo, s pijanstvom doista jesu upoznati i u bolnici koju zbog toga potresa veliki skandal.

Kako nadalje doznajemo od naših bolničkih sugovornika, zbog tih je događaja sazvano Upravno vijeće bolnice na kojem je odlučeno da se Kolaku da izvanredni otkaz. Na intervenciju Sanje Kolak, navodno njegove supruge koja je bivšeg župana Božu Galića molila da mu se to ne čini, Upravno vijeće pod pritiskom bivšeg župana privremeno je odgodilo odluku o izvanrednom otkazu.

Kolak je, prema našim saznanjima, nakon bolovanja odlučio iskoristiti svoj godišnji odmor, a u bolnici, u kojoj su mnogi nezadovoljni njegovim radom, ističu kako ga se uz najbolju namjeru ne mogu riješiti jer bi im u slučaju njegova odlaska falilo ginekologa. Zbog toga namjeravaju raspisati novi natječaj, a čim se pojavi netko tko bi Kolaka mogao zamijeniti, spremni su ga se riješiti. U međuvremenu će nastojati pronaći kompromisno rješenje pa su mu izdali upute na temelju kojih je Kolak prisiljen otići na liječenje od alkoholizma, godinu dana ne smije počiniti nijedan prekršaj, a ukinuta su mu i dežurstva, zbog čega će ostati bez 150 tisuća kuna primanja godišnje.

Premda sve ovo zvuči prilično zabrinjavajuće, najgori skandal koji se vuče iza doktora Kolaka svakako je smrt malog Ivana, pri porodu 30. siječnja 2016. I to bi se vjerojatno zataškalo da Matea Janković, nesuđena majka, nije odlučila progovoriti za medije o svom tragičnom 15-satnom porodu kod dr. Kolaka, koji je završio smrću malog Ivana.

Mateu smo kontaktirali i sada, nakon ovog posljednjeg slučaja. Kako kaže, i do nje su došle informacije o doktorovu pijanstvu, no to majci koja je ostala bez djeteta nije neka utjeha pa se pita tko stoji iza doktora s kojim se godinama vuče po sudovima. Je li to politika, netko veći ili netko treći, nije joj poznato, no od svoje borbe neće odustati jer, kako naglašava, svoju borbu vodi živeći iz dana u dan. Nitko ni iz jedne udruge koja bi se trebala baviti pravima žena odavno je više ne kontaktira, a ona problematizira i niz vještačenja koja su u njezinu slučaju provođena propitkujući njihovu neovisnost.

Doktora Kolaka propitkuju i brojne druge pacijentice koje su svoja iskustva posljednjih desetak godina, i prije Mateina slučaja, iznosile na stranici najdoktor, gdje je on godinama jedan od najlošije ocijenjenih liječnika.

“Takvo arogantno i napuhano stvorenje nisam skoro vidjela u svom životu. On je definitivno najgrublji, najbezosjećajniji gad”, piše jedna pacijentica, dok druga savjetuje da svatko tko može treba pobjeći od Kolaka.

“Porodio je moju cimericu iz sobe, cijelo vrijeme je pričao, kenjao, ubijao je u pojam, da ga je babica na kraju zamolila da izađe i rekla da ona to može sama obaviti”, piše druga žena.

Treća, pak, nekoliko godina prije Mateina slučaja opisuje kako je suprugu njezina brata Kolakov pregled bolio više od poroda. Sve to ove su žene nekako izdržale, no Matea je ta koja je javnost digla na noge.

“Ovako kreće: Došla u rađaonicu u 5 ujutro, stavljena na stol u 7.30, probili mi vodenjak, priključili na drip, a otvorena sam bila 4 prsta. Uglavnom patnja, na dripu 13 sati uz riječi: ‘Glupačo, možeš ti prirodno’. U 12.30 otvorena 9 prstiju, CTG otkucaji u redu, ali moj Ivano se penjao gore, nije se spuštao. U 16 h potpisala carski rez ‘dr. dotični’, ni ime mu ne mogu reć da mi se ne riga, rekao je ‘ne da mu se zaj******* s tim’. Pojačavan drip, u 18 h došao i rekao mi: ‘Ustani sa stola i evo ti pilates lopta, skači da se dijete spusti’.

Skakanje po lopti, iscrpljenost, rekla sam da mi se vrti, da nemam snage, sestra me stavi na krevet dok je on u međuvremenu otišao. Kad se vratio, vidio je mene na stolu i rekao: ‘Koji k**** ste je vratili na stol, silazi na loptu’. Sestra me spustila i rekla: ‘Vrti joj se, krvari cijeli dan’, on je rekao: ‘K**** joj se vrti’. Skakala sam kao idiot. Vratili me na stol u 20.30, a onda počinje moj pakao od života. Tri puta skakanje po trbuhu da bi moj Ivano izašao van. Nije zaplakao, nije bio živ.

Pet minuta prije toga sam čula njegove zadnje otkucaje srca, vidjela sam tu njegovu malu glavicu, nogice, ruke. Moj Ivano, 3840 grama težak i 54 dugačak, sletjelo se 10 doktora oko mog sina, a ja sam ležala na stolu u krvi, rezana, da bi me šivali nakon sat vremena.

Stigli su nalazi patologa koji dokazuju da se dijete od patnje ukakalo i nagutalo zelene plodne vode. Moje dijete je patilo, a da je napravljen carski rez kad je i potpisan, moj Ivano bi sad ležao kraj mene. Od vinkovačke bolnice ostala mi je samo hrpa papira i borba protiv njih, a tugu i bol u srcu, o tome ne bih jer veća bol ne postoji”, ispričala je svoju priču ova hrabra žena, motivirajući još tada svoje brojne sugrađanke da progovore o vlastitim neugodnim iskustvima s istim doktorom.

“Rodila sam dijete uz prijetnju. Samo zato što sam htjela roditi uz prirodne trudove, a ne uz drip, doktor Nikola Kolak mi se zaprijetio da je on dežuran tu noć i da ako ne ostanem odmah u bolnici roditi pod njegovim uvjetima, ne moram mu dolaziti poslije jer me on neće primiti. Strašno je da je takav doktor šef odjela”, glasi jedno od njih.

O kakvoj je problematici riječ, jasno je i iz toga što su vinkovačke majke osnovale udrugu koja ih je trebala zaštititi od Kolaka i njemu sličnih. Lilijana, jedna od tri osnivačice, tvrdila je na njihovoj Facebook-stranici da je i ona umalo rodila mrtvo dijete. Opisuje da nije mogla tiskati na porodu, a da je bebi srce sve slabije kucalo te da ju je liječnik porodio u zadnji tren.

“Kad se mala rodila, bila je mlitava, mrtva, rekao mi je da ne tužim njega, jer ako dijete i preživi, da će biti retardirano”, ispričala je Lilijana, koja je tada imala zdravu sedmogodišnjakinju, no tražila je da se dr. Kolaku licencija ukine.

Isto želi i Ivana Hamunajerc iz Slakovaca. Tvrdi da je liječnik tijekom poroda bio neljubazan te da joj je na svako njezino pitanje odgovarao riječima: “Što to tebe briga”.

Marija Zubić iz Viđinaca, pak, živjela je tada već tri godine sa slomljenom zdjelicom koja se dogodila tijekom poroda. Prije porođaja žalila se liječnicima na strašne bolove, tražila je CTG pregled, no nisu je poslušali. Liječnik je, kaže, bio neljubazan i bezobrazan.

No umjesto isprike, kajanja, od dr. Kolaka došle su – prijetnje. Na stranicu na Facebooku reagirao je sin prozvanog vinkovačkog liječnika koji je napisao: “Poštovane, vaša stranica je prijavljena policiji i Državnom odvjetništvu RH. Svi komentari koji se mogu protumačiti kao kleveta, govor mržnje ili prijetnja bit će sankcionirani.” Rodilje se pak na prijetnje nisu obazirale, pokrenule su online peticiju kojom se tražilo da se dr. Kolaku zabrani rad. Skupljeno je 18.000 potpisa, no uzalud.

Kao što je uzaludan bio i nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva od 2. ožujka 2016. U svom stručnom mišljenju Stručno povjerenstvo utvrdilo je dvije pogreške zbog kojih prilikom poroda zbog nedostatnog nadzora liječnika nije prepoznata teška hipoksija ploda, te da zbog neadekvatnog vođenja i praćenja poroda nije prepoznata teška fetalna patnja.

Zaključak je bio kako porod nije vođen u skladu s pravilima suvremene opstetričke prakse.
U normalnoj situaciji to bi bilo dovoljno da liječnik dobije otkaz. Tim više što je Matea svjedočila o njegovim postupcima koji su ispod svake razine ljudskosti. Ne samo što je, kaže nam Matea, tijekom poroda zaudarao na alkohol, nego je, na njezina opetovana traženja carskog reza i pritužbi na bolove, rekao: “Nije ti ovo željoteka, kad si se j…a, nije te boljelo”.

Tada je shvatila bolnu istinu – liječnik čak nije ni pročitao njezinu dokumentaciju! “Znate li vi kako sam ja uopće zatrudnjela”, upitala je. Matea je, naime, trudna ostala postupkom umjetne oplodnje, zbog čega je njezinu trudnoću trebalo tretirati kao visokorizičnu. No liječnik to nije učinio jer nije pročitao dokumentaciju. Poslije se u intervjuima žalio kako to nije znao jer mu babice nisu ništa rekle, iako su dokumentacija i trudnička knjižica bile na njegovu stolu!

No to nije bio jedini šok. Kad je telefonom nazvala i Mateina majka zanimajući se je li joj kći rodila, dr. Kolak joj je, tvrdi Matea, samo hladno rekao: “Matea je dobro, beba je umrla”. I meni je samo rekao: “Dijete ti je umrlo”, prisjeća se Matea koja je protiv dr. Kolaka podigla i kaznenu prijavu zbog nesavjesnog liječenja. Taj slučaj ni nakon pet godina još nije zaključen jer, kaže nam Matea, dr. Kolak odugovlači s postupkom i prebacuje krivnju na sve druge, od nje, babica do kolege Juzbašića. Bolnica je pak pristala na nagodbu – očito, svjesni da je do smrti djeteta došlo greškom liječnika vinkovačkog rodilišta, pristali su isplatiti Matei 450.000 kuna kako bi odustala od tužbe protiv bolnice.

Matei je to slaba utjeha – ona i suprug i dalje pokušavaju postati roditelji i veći dio tog novca su već potrošili na brojne, zasad neuspješne, pokušaje umjetne oplodnje u klinici dr. Podobnika. No ne želi odustati od svoje borbe da se dr. Kolaku oduzme licencija i da mu se zabrani rad.

Dr. Kolak je, pak, uspio dodatno razbjesniti javnost intervjuima koje je nakon smrti Mateina novorođenčeta davao po medijima, ustvrdivši za Jutarnji list kako “s nekim trudnicama treba malo grublje postupiti”. Rekao je kako bi ponovno učinio isto i ne bi pristao na carski rez te je objašnjavao kako on ne može roditi umjesto trudnice, kako je to njezin posao, odnosno, kako je Matea takoreći sama kriva za smrt svog djeteta, ne pokazujući ni trunke žaljenja ni kajanja zbog svojih postupaka, baš naprotiv: okrivio je svakog drugog. Matei je sućut izrazio tek oko mjesec dana nakon smrti djeteta, pod pritiskom javnosti i medija. Žalio se na hajku koju mediji, po njegovu mišljenju bez razloga, vode protiv njega, a usto je i tužio neke koji su pisali o njemu.

Na kraju priče, smijenjen je sanacijski upravitelj vinkovačke bolnice, a dr. Kolak je trebao kazneno odgovarati – ali ne samo da nije nego je nastavio raditi. Očito dobro zaštićen, otišao je na subspecijalizaciju urološke ginekologije u Zagreb dok se prašina ne slegne.

Odande se vratio u Vinkovce, na odjel, gdje, kažu, i dalje “malo grublje” postupa s pacijenticama. Babice i osoblje se ne usuđuju previše govoriti o liječniku koji, očito, ima moćne zaštitnike i jako dobro zaleđe.

Kao što je to i pijanstvo na javnome mjestu, i to dok liječnik treba biti na dežurstvu u bolnici. I to dok trudnica može biti na stolu u rađaonici! To su stvari za koje se inače automatski dobiva otkaz, i dr. Kolak ga je prema našim izvorima u vinkovačkom rodilištu i dobio, no nekoliko dana poslije – 4. lipnja – na intervenciju “odozgo”, Upravno vijeće ga je primilo natrag na posao, prema našim neslužbenim informacijama, uz uvjet liječenja od alkoholizma, dakle ponovno ga je sustav zaštitio. Sustav koji bi trebao štititi našu djecu i njihove majke koje bi se u trenutku poroda trebale osjećati sigurno, no dok svi šutimo, ovakvih doktora bit će još, radit će i dalje nesmetano i bez pritiska, trijezni, pijani i nezainteresirani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI