Novi slučaj ospica u Dalmaciji, zaražena 7-mjesečna beba

Dino Stanin/PIXSELL

Pedijatri pozivaju roditelje da cijepe djecu protiv ospica

Muško dijete, dojenče, staro sedam mjeseci sa sinjskog područja treća je “žrtva” ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednjih nekoliko dana, piše Slobodna Dalmacija.

Kako se doznaje od dr. Milke Brzović, epidemiologinje s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije, dijete se ospicama zarazilo u KBC-u Split, na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split.

– Dijete je bilo u kontaktu s djetetom s makarskog područja koje je oboljelo od ospica i koje je bilo na liječenju na pedijatriji KBC-a Split. slučaja oboje djece boravilo je u istoj bolesničkoj sobi dok se još uvijek nije znalo da je dijete s makarskog područja zaraženo ospicama. Dijete sa sinjskog područja otpušteno je kući i nakon nekoliko dana, u nedjelju, kod kuće, po tijelu je dobilo ospice te je odmah vraćeno na pregled pedijatrima u KBC Split.

Pregledano je od strane pedijatara, infektologa, te je utvrđeno da se radi o blažoj kliničkoj slici, pa je otpušteno na kućnu njegu. Roditelji su dobili upute o kućnom liječenju. U toj obitelji sa sinjskog područja osim odraslih osoba, koje su odavno cijepljene protiv ospica, ima još dvoje koja su također cijepljena. Roditeljima je rečeno kako dijete mora biti u izolaciji – rekla je dr. Brzović.

S Nastavnog zavoda za javno zdravstvo apeliraju na roditelje da cijepe svoju djecu protiv ospica. 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI