NOVI ŠOK IZ PLENKOVIĆEVE VLADE! Pupovčevi ljudi ulaze u tri najuspješnije hrvatske tvrtke

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon kratkog odmora premijer Andrej Plenković odlučio je zasukati rukave, kreću priprema za neizvjesnu jesen, a ta neizvjesna jesen očekuje i početak provedbe dugo najavljivanih reformi.

Osim što se ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica odlučio pozabaviti lokalnim jedinicama te zakonski regulirati broj zamjenika gradonačelnika, župana i načelnika, kroz narednih 30-tak dana Plenković kreće sa čistkama kadrova u državnim tvrtkama. Očekivano, iz državnih tvrtki odlaze HNS-ovi kadrovi, pošto je njihov utjecaj u Saboru nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora osjetno manji.

Plenkovićevu timu uskoro će se definirati novi tajnik Vlade i državni tajnik, ali i ravnatelji državnih upravnih organizacija, glavni drđžavni rizničar, ravnatelj agencije Vlade i ravnatelji zavoda koje imenuije Vlada, a isto vrijedi i za članove nadzornih odnora državnih tvrtki. Drugim riječima, na dijelu je podijela plijena unutar vladajuće koalicije, a one pozicije koje će u državnim tvrtkama izgubiti HNS nadopuniti će SDSS-ovi kadrovi.

Dobro upućeni svjedoče kako je Milorad Pupovac posebno zainteresiran za energetiku i poljoprivredu, rado bi svoje kadrove ugurao u Podravku, Inu i Hep no interesa za te tvrtke imaju i određene HDZ-ove struje pa se oko raspodjele fotelja u državnim tvrtkama vodi pravi mali rat. u tom malom ratu Plenković nema previše prostora za manevre, njegova tanka saborska većina ovisi o potpori manjinaca pa je jasno da će ići na ruku SDSS-u te će se njihov utjecaj u državnim poduzećima ojačati.

Vrlo je izgledno da neki od SDSS-ovih kadrova uđu u Podravku na čijem bi čelu ipak trebao ostati Pucar, koji uživa i Plenkovićevo, ali i povjerenje Gordana Jandrokovića s kojim je u prijateljskim odnosima.



SDSS-u bi trebao pripasti Fond za zaštitu okoliša na čijem je čelu Bandićev Siniša Kukić, dok se HNS-ovci nadaju da će zadržati Janaf na čijem je čelu njihov Dragan Kovačević, osim toga očekuju pokoju poziciju državnog tajnika, a ista očekivanja imaju i u HSLS-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI