Novi test djevojke prvog zaraženog negativan, dok je prvi test kćeri oboljelog iz Rijeke graničan

Matija Djanjesic/Cropix

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, dokazan je treći slučaj zaraze novim koronavirusom, a osoba je smještena u bolnici u Rijeci, priopćeno je u srijedu iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Stožer civilne zaštite objavio je priopćenje s preporukama građanima vezano uz koronavirus.

Upute su poslali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MZO tako navodi preporuke HZJZ-a i upućuje sve odgojno-obrazovne ustanove da omoguće djeci redovito pranje ruku u toploj vodi sa sapunom. MVEP je pak izmijenio preporuke vezano za putovanja u Kinu i Italiju.

Hotel Tomislavov dom i apartmani Snježna kraljica postali su u srijedu karantena za oboljele od koronavirusa.Više osoba je sumnjivo i provode se testiranja. Samo u Rijecu je osamdesetak ljudi tražilo testiranje na koronavirus.

Ponovljeni nalaz djevojke mladića koji je prvi zaražen koronavirusom u Hrvatskoj ponovno je negativan i otpuštena je iz bolnice, javlja N1.

U Rijeci je na koronavirus testirana još jedna osoba, pretpostavlja se da je riječ o kćeri oboljelog iz Rijeke. Jedan je nalaz granični, ujutro će tražiti novi uzorak za potvrdu. U Hrvatskoj se trenutačno testira 10 uzoraka, a 10 je u najavi i tijekom noći će stići u Zagreb, otkrila je u Dnevniku HRT-a Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Zaraženi blizanci

Zaraženi blizanci su zajedno u sobi u zagrebačkoj Zaraznoj. Javili su se i ispričali kako su shvatili da su zaraženi i kakve simptome imaju.

“Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva mjeseca”, rekao je za Jutarnji list prvi zaraženi koji se razbolio nakon boravka u Italiji.

U ponedjeljak su obojica trebala na posao. Jedan radi od 7, a drugi ima klizno radno vrijeme, tako da se diže sat kasnije.

“Otišao sam na posao u ponedjeljak, kao i svaki dan. U uredu je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao”, kazao je drugi brat.

Na prvu su mislili kako se radi tek o običnoj temperaturi, no njihova se majka zabrinula pa su se javili liječnici obiteljske medicine koja ih je uputila na Zaraznu. Prvo je hospitaliziran brat koji je bio u Italiji. Kazao je da je po njega došlo sanitetsko vozilo s ljudima koji su bili odjeveni od glave do pete. Kroz smijeh su kazali kako je sve izgledalo černobilski. Ubrzo je hospitaliziran i drugi brat.

“E, onda je došlo poslijepodne. Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osjećati. Toplomjer, temperatura…37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Zaraznu”, ispričao je brat za Jutarnji i dodaje kako mu je nakon bratova slučaja odmah bilo jasno o čemu se radi.

“Ja, za razliku od brata, osjećam malo bolova u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali cijelo vrijeme je zapravo oko 37”, rekao je.

Braća su rekla kako u Klinici za infektivne bolesti imaju svu potrebnu njegu, a prvi zaraženi je kazao kako osjeća nelagodu što je donio koronavirus u Hrvatsku.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI