NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Odvoz smeća skuplji i do 1 300%!

Cropix

Svega godinu dana nakon što je uveden novi sustav obračuna odvoza komunalnog otpada, koji izračun vrši na temelju količine istog, Vlada je donijela novu Uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o gospodarenju otpadom, javlja Novi list.

Uredbom će odvoz otpada, prema prvim izračunima komunalnih društava, poskupiti za velik broj kućanstava, ali i dobar dio privrednih subjekata, posebno onih manjih.

Na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike novim izmjenama i dopunama svi korisnici iz kategorije kućanstava moraju imati istu cijenu obvezne minimalne javne usluge, odnosno takozvani fiksni dio cijene, bez obzira na broj članova kućanstva, zbog čega komunalna društva očekuju da bi više od 60 posto svih korisnika prema ovim izmjenama plaćalo više račune za odvoz smeća. Istodobno, cijena bi se, u kategoriji kućanstava, smanjila za kućanstva s više članova.

Ministar Tomislav Ćorić smatra kako će uredba dodatno potaknuti i građane i tvrtke da u što većoj mjeri odvajaju otpad, budući da se i dalje naplaćuje samo odvoz miješanog komunalnog otpada, no komunalci su ostali zatečeni i ogorčeni time što, nakon prošlogodišnje promjene cjelokupnog sustava obračuna odvoza otpada, sada ponovno moraju sve mijenjati.

Komunalci su izrazili nezadovoljstvo nametanjem obaveze da ponovno na potpis šalju izjave svim korisnicima, zbog izmijenjenih odredbi, nakon što su to već učinili prošle godine, uz milijunske troškove. Još je, smatraju, gore to što nove izjave korisnicima omogućuju da sami biraju veličinu spremnika, iako su neka komunalna društva već nabavila spremnike za korisnike.



Također,upozoravaju da nova Uredba neće pogoditi samo kućanstva, nego u velikoj mjeri i poslovne korisnike, kod kojih će se, ističu, “dogoditi kaos”, s izmjenama cijena u rasponu od poskupljenja od preko 1 300% do smanjenja cijene od 99%. Tvrtke i institucije, odnosno korisnici koji nisu kućanstva, novim su izmjenama uredbe svrstani u sedam kategorija, ovisno o djelatnosti, ali ne i veličini svakog poslovnog subjekta.

Svi korisnici u podkategoriji moraju imati istu cijenu obvezne minimalne javne usluge, odnosno fiksnog dijela računa. To će, u praksi znači da će, primjerice, hotel s 400 soba imati istu fiksnu naknadu kao i hotel s 10 soba ili da će škola stranih jezika, s dvije učionice, plaćati jednako koliko i neki fakultet.

Komunalci su zaključili kako će zajednički od Ustavnog suda zatražiti za ocjenu ustavnosti odredbi izmjena i dopuna uredbe jer smatraju da su protivne Ustavu Republike Hrvatske i načelima Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI