NOVI UDAR NA GRAĐANE: Bruxelles nam želi dići cijenu plina za 25 posto

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Građani se u Hrvatskoj od 2026. godine trebaju pripremiti i na više cijene plina. Naime, tada će se na plinsko grijanje uvesti renta na stakleničke plinove.

Taj scenarij navodi se u sklopu nedavno objavljene energetske strategije Europske komisije “Fit for 55” ubrzanog izbacivanja fosilnih goriva iz prometa i gospodarstva, ali i iz zgradarstva koji je odgovoran za preko 40 posto potrošene energije u Hrvatskoj.

Slabo je poznato da je upravo taj sektor jedan od najvećih “pošiljatelja” CO2 u atmosferu.

Neven Duić s Katedre za energetska postrojenja i energetiku zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje objašnjava da EU želi u potpunosti ukinuti grijanje na plin do 2050. i u tom smjeru ide prijedlog Europske komisije.

Spomenuto povećanje cijene prirodnog plina zbog uvođenja obveze plaćanja emisije CO2 se odnosi na one potrošače koji trenutačno nemaju tu obvezu, a to su kućanstva koja imaju plinske bojlere jer mali potrošači koji se griju na električnu energiju, već plaćaju naknadu za emitiranje CO2 pa su diskriminirani u odnosu na potrošače koji je ne plaćaju jer se griju na plin.



Izračun Europske komisije o potrebi povećanja cijene prirodnog plina za 25 posto za hrvatske potrošače koji se griju na plin nalazi se u prijedlogu izmjena pravila trgovanja dozvolama za emisije ispuštanja štetnih plinova u atmosferu.

Taj je prijedlog dio dokumenta “Fit for 55” i u njemu se, među ostalim, raščlanjuju cijene, izražene u eurima za zemlje eurozone i preračunate u eure za ostale članice, koje kućanstva članica Unije plaćaju za grijanje na plin. Prema tome izvoru, hrvatski građani trenutačno plaćaju grijanje pet centa po kilovatsatu, a plaćat će gotovo devet centa kada se uvede renta na stakleničke plinove na plin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI