NOVI ZAKLJUČAK O ASTRAZENECI: ’Ugrušci trebaju biti istaknuti kao rijetka nuspojava, ne postoje specifične skupine kod kojih se ugrušci pojavljuju’

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

(EMA) Europska agencija za lijekove održala je još jednu o zaključcima stručnjaka o povezanosti cjepiva AstraZenece i nastajanju krvnih ugrušaka a zbog čega su brojne europske zemlje obustavile cjepljenje Astrazenecom.

Marco Cavaleri, osoba zadužena za strategiju cjepiva u EMA-i, u utorak je rekao da ‘jasno da postoji veza’ slučajeva tromboze s primanjem cjepiva AstraZenece, no nije dao niti jedan dokaz za tu svoju navedenu tvrdnju.

Na današnjoj konferenciji istaknuli su kako je sigurnosni odbor EMA-e (PRAC) zaključio kako dobrobiti AstraZenece i dalje nadilaze rizike toga cjepiva. Cjepivo se pokazalo iznimno učinkovito u sprječavanju težih slučajeva i spašavanju života od ove bolesti, kazali su iz EMA-e.

PRAC je zaključio kako se krvni ugrušci trebaju istaknuti kao moguća nuspojava cjepiva, napominju također.

“Specifični rizični faktori kao dob, spol ili druge bolesti”, “nisu detektirani jer se krvni ugrušci pojavljuju kod različitih skupina”.



EMA nastavlja raditi na tome da se ljudi informiraju o ovom mogućem razvoju situacije jer je bitno da i pacijenti i liječnici znaju reagirati u slučaju istih.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI