NOVI ZAKON KOJI JE IZAZVAO OPĆI KAOS: Evo što se sve mijenja, a kazne će biti poprilično visoke!

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Izmijenjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izglasan je u Hrvatskom saboru uz povišene tonove, galamu, uvrede i prozivke pojedinih saborskih zastupnika i gotovo na rubu fizičkog incidenta.

Za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, u Hrvatskom je saboru glasovalo 77 zastupnika, protiv je bilo njih 27, a Mostovci su napustili sabornicu tijekom glasanja.

Kada izmjene Zakona budu objavljenje u Narodnim novinama stupaju na snagu

prihvaćene izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje predviđaju novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda.

Javnopravnim tijelom smatra se zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo državne vlasti, tijelo državne uprave i drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Odgovorne osobe su čelnici tih tijela, među njima i župan, gradonačelnik i općinski načelnik, priopćeno je iz Sabora.Covid potvrde dužni su provjeravati javne zdravstvene ustanove i privatni zdravstveni djelatnici.

S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a s ciljem što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja koronavirusa, tim izmjenama Zakona uvodi se sigurnosna mjera obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore.

“Cilj te sigurnosne mjere je onemogućiti ulazak osoba u određene prostore ako ne predoče dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti kako bi se u što u većoj mjeri spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti”, navodi se u obrazloženju.

Ako neka osoba odbije predočiti dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti neće joj biti dopušteno ući u određene prostore.

S tim u vezi, propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu te sigurnosne mjere te za njezinu neposrednu provedbu odrede jednu ili više osoba.

Izmjenama Zakona se uređuje i da su sanitarni inspektori Državnog inspektorata – u izvršavanju nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti – ovlašteni narediti provedbu posebne sigurnosne mjere ‘obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti’, radi ulaska u određene prostore. Također, ovlašteni su i narediti udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj sigurnosnoj mjeri.

Covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio COVID -19 ili je negativan, od sredine prošlog mjeseca postale su obvezne za ulaz u javne i državne ustanove.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao moraju predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini; za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli COVID uvela se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine, dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac. Odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu, ne mogu ući u radni prostor.

COVID potvrde uvele su se i u škole, ali samo za zaposlenike. Potvrde su uz poneki izuzetak obvezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI