NOVINARSKO DRUŠTVO OGORČENO: Kako se Milanović i Plenković mogu susresti s čovjekom čiji režim progoni novinare?

Foto: Guliver Images

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je u srijedu poražavajućim činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čiji režim, kako navodi, progoni novinare.

„HND poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne”, navodi se u priopćenju.

HND također neshvatljivim drži što će se „s takvim čovjekom” susresti najviši predstavnici Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sumnjamo da će kod moćnog turskog vladara hrvatski predstavnici protestirati ili mu bar prigovoriti zbog progona novinara i novinarki u Turskoj i gušenja svih glasova koji upozoravaju na njegov nedemokratski način vladanja.

Na žalost, ovo nije prvi put da Erdogan dolazi u Hrvatsku i da ga službeni Zagreb srdačno dočekuje poput voljenog vođe. Možda i zbog toga što bi mnogi domaći političari vrlo rado htjeli, poput turskog predsjednika, novinare staviti pod kontrolu zbog kritičkih izrečene riječi.Čini se kako se hrvatski političari ne zamaraju previše izvješćima organizacija poput Amnesty Internationala, koji sustavno bilježi surov način vladanja turskog predsjednika. Sa žaljenjem konstatiramo kako time pokazuju da ih demokratskih standardi zapravo i ne zanimaju”, stoji u objavi koju potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI