NOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA: Orban dao neprimjerene izjave, reagiralo ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova

Foto: Guliver Image

Mađarski predsjednik Viktor Orban dao je izjave o Ukrajini koje Ukrajinci smatraju neprihvatljivim. Stoga će ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvati na konzultacije mađarskog veleposlanika zbog “apsolutno neprihvatljivih” izjava, objavio je Kijev u petak.

To znači novo pogoršanje odnosa između dvije zemlje.

Podsjetimo, Mađarska je više puta kritizirala sankcije Europske unije Rusiji i govorila da one nisu uspjele značajnije oslabiti Moskvu, ali da riskiraju uništavanje europskog gospodarstva.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko napisao je na Facebooku da je Orban novinarima rekao da je Ukrajina ničija zemlja i usporedio je s Afganistanom.

“Takve izjave potpuno su neprihvatljive. Budimpešta nastavlja ići namjernim smjerom uništavanja mađarsko-ukrajinskih odnosa. Mađarski veleposlanik bit će pozvan u ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na iskreni razgovor. Zadržavamo pravo da poduzmemo druge mjere kao odgovor”, naglasio je Nikolenko.



Orban je ranije u petak rekao da će Mađarska staviti veto na sve sankcije EU-a protiv Rusije koje utječu na nuklearnu energiju. U Mađarskoj se nalazi nuklearna elektrana koju je izgradila Rusija. Planira se njeno širenje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI