NOVOSEL O POVEĆANJU CIJENA: ‘Ne može se organizirati generalni štrajk zbog porasta općih troškova života’

Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon dosta dugog razdoblja stabilnih cijena i male inflacije došlo je do porasta cijena, komentirao je za N1 inflaciju u našoj zemlji Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

“Od 2014. pa do 2020. inflacija je bila nula. Ono što je bilo očekivano nakon pandemije i blokade gospodarstva je da će doći do određenih problema i porasta inflacije. Enormno je porasla inflacija. Na razini cijele Europske unije porast je tri posto, a na razini Hrvatske 3,1 posto”, rekao je Novosel.

Ustvrdio je da “osjećamo da je naš osjećaj većih cijena puno veći od statističkih prosjeka”.


“Kad je pandemija nastala, smanjena je bila potrošnja za naftnim derivatima i cijene nafte su pale. Ono što nije jednako kod nas kao negdje drugdje – u Hrvatskoj se za prosječnu plaću od 7040 kuna može kupiti najmanje litara goriva u Europi. Više od 500 tisuća radnika, odnosno 1/3 prima plaću manju od 6000 kuna. To je daleko veći udar na naš standard nego što je to udar u drugim zemljama. Naša prosječna plaća koja je puno veća nego u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima manju kupovnu moć nego što to imaju građani u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naša prosječna plaća je nešto više od 900 eura, a minimalna plaća u Njemačkoj je 1600 eura”, rekao je Novosel.

Dodao je kako će na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) pokušati razgovarati o smanjenju trošarina s Vladom.“Nažalost, GSV je savjetodavno tijelo i nema ulogu da može donositi neke odluke. Ono što mi možemo apelirati, tražili smo od Vlade da utječe na visinu trošarina. Činjenica je da su distributeri nafte u Hrvatskoj u proteklu godinu-dvije za tri puta povećali marže. Vlada sigurno ima daleko veći spektar utjecaja nego što želi reći i priznati”, istaknuo je.

Na upit o tome imamo li slobodno tržište, Novosel je rekao da nemamo već imamo anarhiju.

“Čujemo sada da će i Europska komisija pokušati predložiti neke mehanizme koji bi ublažili taj porast. Sigurno Vlada ime mehanizma. Ne može se sve prepustiti tržištu. Naša uloga kao sindikata je upravo u onom dijelu sektorskog pregovaranja. U ovom trenutku nailazimo na zid na bilo kojoj razini gospodarstva”, naglasio je.

Hoće li doći do općeg štrajka zbog gospodarske situacije u zemlji? Novosel smatra da se u Hrvatskoj “ne može organizirati generalni štrajk zbog porasta općih troškova života”.

“Možemo apelirati da se zaustavi porast cijena derivata. Ako ode cijena struje, budite sigurni da će cijene kruha porasti. Ako se ne zaustavi cijena naftnih derivata, prijevoznici su najavili povećanje troškova prijevoza”, zaključio je Novosel za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI