NOVOSTI IZ AFERE REMORKER: Nakon oslobađajuće presude, ponovno će se suditi Kalmeti

screenshot

Bivšem ministru Božidaru Kalmeti ponovno će se suditi nakon oslobađajuće presude, piše Jutarnji list.

Odlučilo je tako vijeće Vrhovnoga suda pod predsjedanjem suca Damira Kosa, a u ponedjeljak je ta odluka objavljena na stranicama Vrhovnoga suda. U toj aferi sudilo se i Kalmetinu državnom tajniku Milivoju Mikuliću, članu uprave Hrvatskih autocesta, koji je bio osuđen na tri godine zatvora, te Stjepku Bobanu, bivšem čelniku HAC-a i Hrvatskih cesta koji je bio osuđen na dvije godine zatvora, dok je nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele bio osuđen na tri i pol godine zatvora. Njih trojica bili su u tom postupku osuđeni i prema presudi trebali su vratiti višemilijunsku dobit, a Boban je trebao ostati bez kuće u Vižinadi, dok je Kalmeta bio oslobođen optužbe.

Sad je Vrhovni sud odlučio u cijelosti prihvatiti žalbe Mikulića, Bobana i Kezelea te djelomično USKOK-ovu žalbu i ukinuti prvostupanjsku presudu pa tako i dio kojim je Kalmeta oslobođen optužbe pa će svima ponovno suditi, a odluka je napisana na 25 stranica, prenosi Jutarnji list.

Kalmetu je USKOK optužio da je organizirao grupu za izvlačenje novca, ali i za to da je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” od marketinške agencije Fimi media. Kalmeta je od početka odbacivao te tvrdnje i tvrdio da je žrtva političkog progona, a “krunski svjedok” optužbe bio je financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je prvo bio osumnjičenik, a potom svjedok u postupku za kaznena djela koja su i Kalmeti bila stavljena na teret. Vrhovni sud odbacio je tvrdnje Mikulića i Kezelea u dijelu u kojem su tvrdili da je u postupku došlo do bitnih povreda procedure, kao i da je prvostupanjski sud izmjenom činjeničnog opisa prekoračio optužbu.

Međutim, prvostupanjski sud je pogriješio u tome što nije uvidio da se sadržaj Sapunarova iskaza ne slaže s onim dijelom gdje se on citira u obrazloženju presude i to znatno. Ono se odnosi na bitnu činjenicu tijeka novca i iznosa imovinske koristi koju si je navodno pribavio Milivoj Mikulić. To će se proturječje morati otkloniti u ponovljenom postupku. Boban i Kezele bili su u pravu, smatraju suci Vrhovnog suda, kad su tvrdili da se na nekonfronitranom iskazu jednog od svjedoka ne može temeljiti osuđujuća presuda.



Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu samo u odnosu na bivše šefove HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića. Oni su se teretili za primanje mita vezano za projekte izgradnje vijadukta Kotezi i odobravanje tzv. vantroškovničkih radova na dalmatinskom dijelu autoceste.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI